Hoppa till huvudinnehåll

I Helenius läger tror man fortfarande på VM-match, men det börjar bli bråttom: “Är vi riktigt ärliga så har Robert ett par år kvar”

Robert Helenis höjer armarna och firar i ringen.
Robert Helenius har inte gett upp drömmen om ett VM-bälte. Robert Helenis höjer armarna och firar i ringen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press boxning,Robert Helenius,sport

Robert Helenius förbereder sig för en sista spurt mot det ultimata målet i proffsboxning. Tränaren Johan Lindström svarar också på kritiken mot Helenius senaste matcher.

Om en knapp månad är det mycket som står på spel då Robert Helenius kliver in i ringen i Stuttgart för att möta Tysklands Erkan Teper i en match om IBF-förbundets Intercontinental-bälte.

För Helenius handlar det om en stor utmaning, Teper ligger på sjunde plats i IBF-rankingen och får dessutom boxas i hemmaringen. En seger i den här matchen kan mycket väl leda till en VM-chans, samtidigt som en förlust kan bli ödesdiger.

Helenius tränare Johan Lindström beskriver Teper som en väldigt farlig boxare som ändå har en tendens av att vara aningen ojämn.

– Det är alltid lite 50/50 med Erkan Teper. Han kan komma in superskick eller så kommer han in i mediokert skick. Men hans lägstanivå är ändå väldigt hög. Han är svår att träffa och lurig.

Robert Helenius inför matchen mot Franz Rill 2015.
Robert Helenius och Johan Lindström. Robert Helenius inför matchen mot Franz Rill 2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta Robert Helenius,yle sporten,boxning,Boxning tungvikt,professionell boxning,Johan Lindström

Helenius och Teper har en del gemensam historia. De sparrade mot varandra under sin tid i Sauerland-stallet och har dessutom mötts i amatörringen som juniorer.

Den gången vann Teper med en poängs marginal men under en sparringsession i Sauerland fick Helenius revansch.

– Robbe slog ut Teper efter en hård träff i magen. De har en gammal beef mellan sig och enligt Robbe så ligger det mentalt 1–1, säger Lindström med ett litet skratt.

Bortaring och dopningsbakgrund

Helenius och Teper skulle mötas redan för tre år sedan men den matchen blev aldrig av. Teper åkte fast i dopningstest och för innehav av testosteron och växthormon.

Lindström säger att Teper nu har avtjänat sina straff men menar att bakgrunden ändå påverkade matchförhandlingarna.

– Vi är alltid försiktiga med att ta matcher utomlands och speciellt mot boxare som har varit avstängda på grund av dopning. Men nu när det handlar om en titelmatch så är det obligatoriskt med dopningstest och annars också mer ordning.

Med ordning syftar Lindström kanske främst på fördelen som boxare brukar ha då de fajtas på hemmaplan. I den kommande matchen mellan Helenius och Teper kommer det inte att finnas domare som på basis av sin nationalitet kan tänkas ha sympatier för någondera.

– Klart att det alltid är bättre att vara på hemmaplan men om vi ska klara av att ta de där stora titlarna så måste man kunna vinna också på bortaplan. Det är klart att det är en risk men vi skulle inte ta matchen om vi inte trodde att Robbe kan vinna den, säger Lindström.

– Det här är en 50/50-match. Och då räknar jag in oddsen mot oss som kommer från att vara på bortaplan.

Lindström medger ändå att han helst inte lämnar beslutet åt domarna.

– Jag tror att det blir svårt att vinna på poäng så vi kommer att försöka gå på avslut.

Erkan Teper höjer armarna i luften
Erkan Teper. Erkan Teper höjer armarna i luften Bild: All Over Press boxning,Erkan Teper

“Ett par år kvar”

Efter förra årets brakförlust mot Dillian Whyte och de två aningen kontroversiella segrarna över vitryssen Jurij Byhovtzevs har många tänkt att Helenius VM-tåg redan lämnat stationen.

Men om man ska tro på Lindström så finns det ännu lite glöd kvar i Helenius boxningshjärta. Ett VM-bälte är fortfarande målsättningen.

– Absolut. Handskadorna som Robbe har haft är inga småsaker och det är tufft att komma tillbaka från sådant. Det har varit tungt att ro igenom allt det där men han har inte gett sig även om det har varit uppförsbacke på många sätt.

Lindström talar om en comeback till toppen men samtidigt handlar det om en slags sista spurt för den 34-årige Helenius.

– Om vi är riktigt ärliga så har Robert ett par år kvar som kroppen och motivationen orkar. Vi tänker satsa fullt ut de sista åren, bära eller brista. Vi har hela tiden ökat på träningstempot och vi får se hur det spelar ut sig.

Robert Helenius
Robert Helenius Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press sport,boxning,Robert Helenius

Förklarar kontroversiella segern

Det här året har Helenius vunnit två matcher mot Jurij Byhovtzevs. Bägge segrarna kom på poäng och snacket efteråt handlade båda gångerna om huruvida Helenius alls borde ha vunnit.

Lindström medger att Helenius hade tur i den första fajten men avfärdar kritiken efter den andra matchen som skitprat.

– I den första matchen så bröt han ju handen i första ronden. Och det säger sig självt att då blir det väldigt svårt. Så där hade vi kanske lite turen på vår sida.

– Men den här sista matchen var ju en ren taktisk match. Vi visste att Byhovtzevs kommer att komma på som ett ånglok. Han slår inte hårt men han slår mycket och han är bökig. Det var jag som sade att Robbe ska backa in i ringrepen och krama om honom så domaren bryter och vi får lite distansboxning där Robbe kan plocka några poäng.

Den främsta orsaken till Helenius försiktighet var att förhandlingarna om matchen mot Teper redan var i gång.

– Meningen var att vinna och hålla Robbe skadefri. Det var klart att det inte skulle bli den mest underhållande matchen. Det var ett taktiskt drag att matchen gick som den gick och vi vann ju med klara domarsiffror så det finns väl inte så mycket att snacka om. Att stå och banka på utsidan ger inga poäng, det ska vara rena träffar och där var Robert helt överlägsen.

Robert Helenius möter Erkan Teper i Stuttgart den 29 september.

Läs mera:

”Nu blir det en stor match” – Robert Helenius möter Erkan Teper i bortaring

Tungviktsboxaren Robert Helenius kliver in i ringen igen om en månad då han möter Erkan Teper i Stuttgart. Helenius och Teper fajtas om IBF-förbundets Intercontinental-bälte.