Hoppa till huvudinnehåll

Kina vill rädda barnens ögon med begränsningar mot videospel

Ett par barn i Kina betraktar ett videospel på en skärm i en butik.
De kinesiska myndigheterna ska också försöka korta av barnens skärmtid. Ett par barn i Kina betraktar ett videospel på en skärm i en butik. Bild: EPAEPA/YM YIK EPA Kina,barn (familjemedlemmar),Videospel

Kina begränsar antalet online videospel som finns tillgängliga i landet. Bakom åtgärden uppges ligga oro för ökande närsynthet bland kinesiska unga.

Det var i torsdags som de kinesiska myndigheterna meddelade att man börjar begränsa tillgängligheten för videospel som kan spelas online i landet. Åtgärden är den senaste i de kinesiska myndigheternas försök att öka kontrollen över spelindustrin i landet.

De kinesiska videospelen är mycket populära och industrin växer kraftigt.

Nu ska både antalet tillgängliga spel och antalet nya produkter begränsas.

Dessutom försöker myndigheterna utveckla system som avslöjar åldern på dem som spelar online.

Vidare vidtas åtgärder för att begränsa barnens skärmtid.

En halv miljard har synfel

Det är alltså kinesernas problem med synen som uppges motivera beslutet. Allt fler kineser, i allt lägre ålder drabbas av synfel, främst närsynthet.

Dålig syn bedöms till och med bli ett stort problem för landet i framtiden. Enligt uppgifter från år 2015 lider nästan hälften av kineser äldre än fem år av synfel. Till antalet handlar det om en halv miljard människor.

Ögonproblemen bedöms medföra landet kostnader i klassen 100 miljarder dollar per år.

Beslutet om att begränsa spelindustrin har å sin sida lett till att företagens aktiekurser har rasat. På fredagsmorgonen sjönk deras kurser på flera börser med mellan fem och tio procent.

Källa: AFP