Hoppa till huvudinnehåll

Nolltolerans mot glåpord och rasism gäller för Bollförbundet – domarna har klara riktlinjer att följa

Säg nej till rasism på en fotbollsarena med bollar i förgrunden
Säg nej till rasism på en fotbollsarena med bollar i förgrunden Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press fotboll,Uefa

Supportrar från både Ekenäs IF och FF Jaro vittnar om att man ofta får höra glåpord som hurri under matcherna. Enligt Bollförbundet ska hurri betraktas som ett rasistiskt ord och då är det nolltolerans som gäller.

Efter matchen i måndags mellan KTP och Ekenäs IF i division 1 är det inte slutresultatet som fått mest synlighet. Efterspelet har i stället handlat om rasism efter att EIF-målvakten Jonathan Jäntti skrikit ett rasistiskt ord mot KTP:s Jean da Silva.

EIF har stängt av Jäntti i tre matcher samtidigt som man också anklagar KTP för att ha knuffat omkull en spelare samt att tränaren fått ta emot hot.

Supportrar till Ekenäs IF vittnar också om att KTP-anhängare slängt flaskor och ropat hurri då laget kom och tackade fansen. Bollförbundet kämpar aktivt mot rasism i samband med fotbollsmatcher och ordet hurri faller under kategorin rasism precis som bland annat etnicitet och sexuell läggning.

Rapport krävs

För att Bollförbundet ska kunna ta ställning gäller det att man får in en rapport om händelsen berättar tävlingschefen Peter Lundström.

– I fall vi får en rapport om en händelse så skickas den för behandling. Det är nolltolerans som gäller. Om domarna bevittnar något så måste de göra en skriftlig rapport och samma gäller även domarobservatören eller en separat delegat.

– I Kotka så hörde varken domaren eller observatören något. Föreningen har själv gjort en anmälan där man berättat om händelseförloppet. Vi tar emot anmälan och skickar det vidare till disciplinutskottet. De begär utlåtanden och sedan kommer ett beslut. Den här processen är på gång gällande händelserna i Kotka, säger Lundström till Yle Sporten.

Hur ofta får ni in rapporter?

– Jag säger så här: Jag tror inte att antalet fall har ökat men tröskeln att reagera har blivit lägre. Det är en större samhällelig fråga där vi som människor blivit mer medvetna om vad som inte är rätt, säger Lundström.

KTP har alltså skickat in sin anmälan från matchen medan Ekenäs IF får komma med sitt bemötande med sina egna uppgifter från matchen. Lundström säger att utskottet jobbar i en relativt snabb takt och att man kan vänta ett beslut i mitten eller slutet av nästa vecka.

Vimpel med texten säg nej till rasism
Vimpel med texten säg nej till rasism Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Uefa

Riktlinjer finns vid rasistiska rop

I juli avbröts en match i division 1 mellan FC Haka och KTP i Valekakoski efter att en åskådare ropat rasistiska glåpord. Om något sådant sker finns det tre steg som ska följas.

Domarna ska stoppa matchen och be spelarna att komma till det tekniska området. Domaren ska sedan meddela arrangörerna som i sin tur ska i läsa ett meddelande i högtalarna där det framgår att rasism inte tillåts och att publiken ska sluta omedelbart.

Om ropen fortsätter är steg två att domaren tar spelarna av planen och ett nytt meddelande läses med en sista varning. Det sista steget är att domaren har instruktioner att stoppa matchen vilket också berättas för publiken.

– Det här gör man i samtliga matcher som hör under Uefa. Det finns exempel i Europa där observatören eller delegaten uppmärksammas om rasistiska rop men domarna vet inget om det. Då går man ner till tekniska området och ber domaren att stoppa matchen.

Så här skulle det alltså ha kunnat gå till om domaren eller matchdelegaten hört hurri-rop i matchen mellan KTP och Ekenäs IF?

– Ja exakt, det här kunde ha hänt, säger Lundström.