Hoppa till huvudinnehåll

Överraska med en lokal delikatess - Borgåsnäckor à la Björklund

Det här tycker vi att alla matentusiaster i Östnyland borde pröva på. Bara ut i trädgården och plocka!

Att tillreda Borgåsnäckor (eller fläcklundsnäckor som de egentligen heter) är enkelt även om det tar lite tid. Bara ett av momenten är lite pilligt. Det är när sniglarna ska ut ur skalen. Då kan det vara bra att ta hjälp av goda vänner. Men vi lovar, det är värt besväret!

Överraska med lokal delikatess - Borgåsnäckor à la Björklund

Ingredienser för fyra personer

100 Borgåsnäckor
vatten
50 g smör
4 vitlöksklyftor
1 kruka persilja, finhackad
100 g blåmögelost
salt

Gör så här

Plocka 100 Borgåsnäckor, gärna inne i skogen eller i en trädgård som inte ligger nära vägen. Lägg dem i en låda med duk på, tejpa fast duken så att inte sniglarna rymmer.

Nu ska sniglarna vara på svältdiet och tömma tarmen i minst två dagar. Skölj sniglarna en gång per dag under rinnande kallt vatten.

Dag 3: Salta sniglarna så att de drar in sig i skalet före kokning. Skölj sedan bort saltet innan kokning. Koka i rejält med vatten i tio minuter. Pilla ut sniglarna ur skalet med en tandpetare eller ett grillspett av trä. Koka ytterligare en timme med vitlöken.

Stek i rikligt med smör, salta lite och peppra. Klicka i blåmögelost och låt smälta. Strö över finhackad persilja och servera.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept