Hoppa till huvudinnehåll

Sara Danius och Peter Englund dementerar att de skulle återvända till Svenska Akademien

Sara Danius meddelar den 12 april 2018 att hon omedelbart lämnar arbetet vid Svenska Akademien
Sara Danius meddelade i april 2018 att hon omedelbart lämnar arbetet vid Svenska Akademien. Sara Danius meddelar den 12 april 2018 att hon omedelbart lämnar arbetet vid Svenska Akademien Bild: EPA-EFE/JONAS EKSTROMER SWEDEN OUT Sara Danius,Svenska Akademien

Sara Danius dementerar uppgiften om att hon skulle återvända till Svenska Akademien. Hon kommer med beskedet på sin Facebooksida.

- Inga planer på att återvända, skriver Danius med versaler. Hon skriver vidare att informationen att hon skulle återvända är felaktig.

De tidigare ständiga sekreterarna Sara Danius och Peter Englund och ledamoten Kjell Espmark lämnade Akademien tidigare i år efter skandalen med den så kallade kulturprofilen som anklagats bland annat för sexuella övergrepp. Kulturprofilen har kopplingar till Akademien.

Englund meddelar på Instagram att han inte tänker återvända till arbetet. Englund skriver att han möjligen kommer att delta i valet av nya ledamöter av Svenska Akademien.

Enligt Aftonbladet skriver de tre ledamöterna i ett gemensamt uttalande till tidningen att de möjligen kan delta i viktigare omröstningar.

Espmark sade till SVT i går att Danius, Englund och han själv kommer att delta i valet av nya ledamöter. Akademien har utan deras medverkan för få ledamöter för att kunna välja in nya ledamöter.

Akademien har för närvarande 10 ledamöter och 12 behövs för att kunna välja in nya ledamöter.

Svenska Akademien sammanträder nästa gång den 6 september.

Källor: Aftonbladet, SVT, SR