Hoppa till huvudinnehåll

Sextonfaldiga FM-medaljören Sanna Nygård avslutar karriären: ”Så otroligt mycket känslor”

Sanna Nygård, Sverigekampen 2016.
Sanna Nygård satte punkt med fjärde plats i Tammerfors. Sanna Nygård, Sverigekampen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sanna Nygård,Sverigekampen,tresteg

Jag är mest lättad för tillfället, säger Sanna Nygård efter sitt sista uppträdande i Finlands landslagsdräkt. Vasahopparen meddelar efter Sverigekampen att karriären är över.

Tårarna på alltid lika samlade Sanna Nygårds kinder berättar det mesta. Efter Sverigekampens trestegstävling tillåter hon känslorna ta över och sanningen sjunka in.

Det är över nu.

– Jag har varit inställd på att det tar slut efter säsongen men har inte velat tänka på det så mycket. Utan det kommer nu.

Är det först nu du på allvar inser att det är slut?

– Ja, jag gör väl det. Nu inser jag att det här är min sista landskamp. Det är så otroligt mycket känslor. Hela dagen har varit märklig och jag har inte förstått att jag ska tävla här i dag och… Nä, det har varit jättekänslosamt.

Nygård sväljer och fortsätter.

– Det är på något vis den här stämningen och de här människorna som jag hoppat med här som gör det extra känslosamt.

Slutade på topp

Sanna Nygård slutade fyra i sin sista landskamp. Kristiina Mäkelä och Kira Kytölä säkrade en finländsk dubbelseger medan den vassaste svenskan Emelie Nyman Wänseth tog hand om tredjeplatsen.

– Jag är kanske mest lättad för tillfället, för den senaste månaden har varit väldigt jobbig mentalt, jag har egentligen bara velat att säsongen ska vara över.

Nygård drabbades av en hälskada i Kalevaspelen i juli och har inte kunnat göra sig själv rättvisa efter det. I Tammerfors stannade hon på 12,99, då hon i Spanien en dryg vecka före FM hoppade nytt personbästa 13,81.

Gör det beslutet lättare att du på sätt och vis slutar på topp med en rekordsäsong?

– Jo, det har varit mitt mål hela tiden att sluta på topp, säger Nygård och berättar att hon övervägde att lägga av redan efter förra säsongen.

Sanna Nygård, FM 2017.
Sanna Nygård, FM 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Sanna Nygård

– För mig har det alltid varit viktigast att känna motivationen, att jag kan bli bättre. Och det har jag hela tiden känt, fram till nu. Nu känner jag att jag börjar ha uppnått det jag kan.

– Det har gått så jättebra nu i två år och det känns som jag nu uppnått mitt max. Så nog känns det att det här är rätt beslut. Det känns naturligt så här.

Gick miste om perfekta slutet

Nygård, 30, flyttade hösten 2016 från Vasa till Stockholm för att hitta ett nytt lyft i karriären. Ett sista lyft, visste hon redan då. Det lyckades.

Förra säsongen förbättrade hon sitt personliga rekord med tre centimeter till 13,76 och i år har hon lagt till ytterligare fem centimeter.

Sanna Nygård hoppar tresteg, PNG 2018.
Sanna Nygård hoppar tresteg, PNG 2018. Bild: Yle / Tomi Hänninen Sanna Nygård

I Kalevaspelen i Jyväskylä slutade Sanna Nygård trea och tog samtidigt sin sextonde FM-medalj (åtta ute, åtta inne). En småmärklig detalj är att hennes två guld båda är från sidogrenen längdhopp, medan samtliga fjorton medaljer i tresteg är av silver- och bronsvalör.

En annan krona som saknas ur karriären är ett utomhusmästerskap. Nygård deltog i inomhus-VM 2016 men lyckades aldrig nå kvalgränsen utomhus. Hon blev nio centimeter från EM-gränsen till Berlin.

– Det skulle varit drömmen att avsluta där. Det var ett stort mål och kändes realistiskt. Jag kom väldigt nära, men räckte inte riktigt till. Men så är det ju i idrotten att man alltid vill ha lite mer.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Enorm rekordslakt av Sandra Eriksson – Finlands herrar i överraskande landskampsledning: "Massor med fina prestationer"

Sandra Eriksson gav Finlands damer en bra start på landskampen mot Sverige men inför den andra dagen ligger laget under med åtta poäng. Finlands herrar har öppnat riktigt starkt och leder sin landskamp.

Läs mera:

Kristian Bäck gör stora förändringar efter ”skitsäsong” – Saga Andersson samlade ännu ett gott minne

En meriterande andra plats i Sverigekampen som avslutning på en säsong där huvudmålet misslyckades och rekordet uteblev. Där i ett nötskal såväl Kristian Bäcks som Saga Anderssons sommar. Den sistnämnda är ändå betydligt nöjdare med året.