Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsstekt älginnerstek med emmerstuvning, ölglaze och vitlökssmör

Kött med tryffelsmör på en bädd av emmer.
Micke hade tryffelsmör på sin älg, men man kan också använda vitlök. Kött med tryffelsmör på en bädd av emmer. Bild: Yle/ Sam Stäuber maträtt,närmat i östnyland

Vårt bästa tips: Prova gärna att ersätta ris med emmerkorn. Det är ett smakrikt och mustigt alternativ och framförallt närproducerat.

Ugnsstekt älginnerstek med emmerstuvning, ölglaze och vitlökssmör
Receptet är en del av projektet Närmat i Östnyland.

Ingredienser för fyra personer

  • 600 g innerstek av älg eller nöt
  • 2 dl emmerkorn eller emmerris som man också kan kalla det
  • 2 dl grädde
  • 1 flaska mörkt öl
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 gram smör
  • salt

Salta köttet. Bryn steken i smör i en het panna, spara saften. Sätt köttet på ugnsplåt, stek i 80-gradig ugn, tills köttet har en innertemperatur på 56 grader, då blir det det ett rosa, fint kött (använd gärna digitaltermometer). Häll en flaska öl i stekpannan och reducera tills en tredjedel återstår.

Koka emmern i lättsaltat vatten i 30 minuter. Ta kastrullen av spisen och häll bort vattnet. Tillsätt grädden och rör om.

Blanda rumstempererat smör med hackad vitlök. Skiva köttet.

Servera emmerstuvningen med några köttskivor på. Lägg vitlökssmöret på köttet. Ringla över ölglazen på portionen. Läckert!

Micke Björklund använde tryffel till sitt smör, men eftersom tryffeln kan vara svår att få tag på har vi gjort ett recept med vitlökssmör. Men om man lyckas få tag på tryffel kan man använda den på samma sätt som vitlöken i smöret.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept