Hoppa till huvudinnehåll

Vem? Ny barnpjäs på Åbo svenska teater lyfter fram svåra känslor i gosigt format

Anders Slotte som Katt och Ingemar Raukola som Nalle.
Anders Slotte som Katt och Ingemar Raukola som Nalle. Anders Slotte som Katt och Ingemar Raukola som Nalle. Bild: Åbo Svenska Teater / Pette Rissanen teater,ingemar raukola

En liten föreställning om de stora känslorna, summerar Åbo svenska teater sin nya barnpjäs som har premiär den 6 september och som sedan drar ut på turné.

- Det viktigaste är att barn ska uppleva att de inte är ensamma med sina svåra känslor, säger regissören Tove Appelgren.

Pjäsen är regisserad och bearbetad av Tove Appelgren på basen av en svensk dramatisering av Stina Wirséns omtyckta barnböcker.

Ingemar Raukola och Anders Slotte står på scen och spelar Nalle respektive Katt och Kanin.

Föreställningen VEM?s budskap är att trots att djuren på scen är gosiga och gulliga så är det som syns utanpå inte alltid det som finns inuti. Det är okej att bli arg, avundsjuk och ledsen och det behövs ord och begrepp för känslorna.

– Det finns mycket konst – både litteratur och teater – för barn där alla är snälla och konstruktiva. Men så är det ju inte. Som vuxen måste man ta ansvar för att kunna visa det som Wirsén också gör i sina böcker att det också finns andra sorts känslor, förklarar regissör Tove Appelgren för Yle Åboland.

– För mig är det viktigt att barnen som ser pjäsen får upplevelsen om att de inte är ensamma med sina känslor och att det inte finns någon som kräver att de är bättre än de är, fortsätter hon.

Tove Appelgren.
Tove Appelgren. Tove Appelgren. Bild: Milja Salovaara Tove Appelgren

Att behandla känslor som inte är så rumsrena, som Appelgren beskriver det, speciellt för små barn är en utmaning i sig.

– Man måste följa med hur publiken reagerar i början av varje föreställning. Om vi märker att det sitter skygga barn i publiken som reagerar på att man gått in för hårt i början så måste vi backa lite och tona ner, förklarar Anders Slotte.

– Sedan när man väl har fått förtroendet så då kan man faktiskt dra på ganska mycket, tillägger Ingemar Raukola.

Turnén drar igång i Houtskär – man hinner ännu boka in sig

Pjäsen VEM? har premiär den 6 september på Åbo svenska teaters studioscen.

Efter premiären drar pjäsen ut på turné, där den första inbokade föreställningen spelas i Houtskär den 12 september. Turnén fortsätter i två månader och efter en kort paus återupptas den under våren 2019.

– Men det finns ännu plats för fler föreställningar speciellt här i Åboland, påpekar ÅST:s informatör Maria Olin.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland