Hoppa till huvudinnehåll

17-åriga Nathalie Blomqvist avslutar kanonår med ny upplevelse i Buenos Aires – seniorgulnäbben ledde Finlands flickor till femte raka segern

Nathalie Blomqvist.
Nathalie Blomqvist klar etta på 1500 meter i juniorkampen i Tammerfors. Nathalie Blomqvist. Bild: Thomas Windestam / Friidrottsförbundet friidrott,nathalie blomqvist

Det var en jättestor ära, säger Nathalie Blomqvist om chansen att delta i seniorernas Sverigekamp i Tammerfors. Inbjudan var en bonus på en superb säsong – som får ett spännande slut i Argentina.

Det hör inte till vanligheterna att idrottare medverkar i såväl junior- som seniorlandskampen i friidrott mellan Finland och Sverige.

I årets upplaga i Tammerfors gjorde hemmalaget tre undantag. Några av den blåvita friidrottens största framtidsnamn fick dubblera: hopptalangerna Jessica Kähärä och Arttu Mattila, samt Nathalie Blomqvist.

IK Falkens 17-åring hade överlägset sämsta statistiktid bland damerna på 1500 meter på fredagen och slutade sexa, men ett halvt dygn senare var hon i en klass för sig i juniorkampen.

– Det var ganska kontrollerat från start till mål och en jättebra tid med tanke på att jag drog själv hela loppet igenom. Det skulle ha varit roligt med personbästa förstås, men jag är nog riktigt nöjd, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Nathalie Blomqvist, ungdomssverigekampen 2017.
Nathalie Blomqvist tog en andra och tredje plats i juniorkampen i fjol – nu blev det seger. Nathalie Blomqvist, ungdomssverigekampen 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson nathalie blomqvist

Blomqvist stannade klockan på 4.26,06, då hennes personliga rekord lyder 4.25,20. I fredagens utpräglade taktiklopp på damsidan var Blomqvists tid inte bättre än 4,52,00, men hon var å andra sidan endast knappa fyra sekunder bakom vinnaren Lovisa Lindh.

– Det var en jättestor ära att få delta i seniorkampen. Det var jättebra stämning och jättekul att vara med. Men jag är ju van att springa med juniorer, så nog känns det att det är här jag hör hemma egentligen.

Gulnäbbar i trasiga telefonen

Alla nykomlingar i seniorlandskampen genomgår ett lekfullt elddop inför resten av truppen när landslaget samlas inför tävlingarna. Också Blomqvist fick märka att hon är gulnäbb – bokstavligen.

– De målade vår näsa gul, säger Blomqvist med ett skratt och berättar vidare att uppvisningen fortsatte med ”trasiga telefonen”.

– En ledare berättade en berättelse och så skulle vi gå in en och en, och berätta den vidare åt nästa. Så historien ändrades och ändrades hela tiden. Det var ganska roligt.

U18-EM en fullträff

Nathalie Blomqvist har ett par strålande säsonger bakom sig. I fjol förbättrade hon sitt rekord på 1500 meter med 24 sekunder och slutade fyra i europeiska ungdoms-OS (European Youth Olympic Festival) i ungerska Györ.

På samma stadion blev det i sommar en sjunde plats i U18-EM med ny rekordtid. I Kalevaspelen tog hon brons, precis som i inomhus-FM i vintras. Vintern innehöll även bland annat ett finländskt juniorrekord på 800 meter.

– Jag är nog jättenöjd, inte vet jag om det skulle ha kunnat gå så mycket bättre. Jag har kunnat träna på bra, haft lite små skavankar men i det stora hela fått vara skadefri. Det har betytt mycket.

Skip Instagram post

En liten skadeskavank dök olyckligt upp inför U18-EM, men Blomqvist lyckades ypperligt trots akillesproblemen.

– Skönt att kunna springa så fort även om uppladdningen inte var den bästa. Det var nog en fullträff. Roligt att lyckas på rätt tävling, säger Blomqvist.

Resa till Argentina väntar

Men Nathalie Blomqvists stortävlingssäsong tog inte slut i Györ. Hon är nämligen en av 24 finländska idrottare (13 friidrottare) i ungdoms-OS (Youth Olympic Games) i Buenos Aires den 6–18 oktober.

Det här blir första gången Blomqvist tävlar utanför Europa.

– Det ska bli jättehäftigt och spännande! Att resa ända till Argentina och vara där i tre veckor. Jag hade inte räknat med att komma med, så det kommer säkert att bli en upplevelse.

Ungefär 4000 idrottare från över 200 länder i åldern 15–18 år deltar i ungdoms-OS. Nu gäller det för Blomqvist att upprätthålla formen i en dryg månad till.

– Det är väl bara att träna, antar jag. Jag började ju säsongen lite senare på grund av akillesproblemen, så det gör kanske inte nånting, det är först nu jag börjar hitta formen. Jag hoppas kunna sätta rekord.

Klar blåvit flickseger

Nathalie Blomqvist var en av flera finländska flickvinnare i Tammerfors på lördagen. Finland tog hem landskampen med klar marginal (109–91) och har nu vunnit fem år på raken.

En av dubbelsegrarna kom i spjutkastning, där Venla Peltola vann med 50,52 före Vasa IS Elin Källberg på 49,01. Den 16-åriga Petsmotjejen Källberg, som inledde sina gymnasiestudier i Vörå idrottsgymnasium i höst, blev en dryg halv meter från sitt rekord.

– Jag skulle nog ha velat ha 50 meter, det har varit målet ganska länge, men sommarens jämnaste serie så jag måste vara nöjd, säger Källberg som gjorde sitt första uppträdande i landslagsdressen.

– Det har varit jätteroligt och gått riktigt bra hela helgen. Jag tog det mer som en lekfull tävling, inte så seriöst, men det gick ju bra ändå.

Hur ska ni fira segern?

– Jag har ingen aning! Jag vet inte vart mina kompisar tog vägen, så vi får fira när jag hittar dom.

Venla Peltola och Elin Källberg, juniorkampen 2018.
Venla Peltola (t.v.) och Elin Källberg tog en dubbelseger i spjut. Venla Peltola och Elin Källberg, juniorkampen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson spjutkastning,elin källberg

På pojksidan blev det svensk seger efter förra årets blåvita vinst i Stockholm. Sveriges segersiffror skrevs 112–89.

Isac Wedenberg – som skulle löpa tre lopp inom en dryg timme – kunde inte delta på grund av sjukdom. Borgå Akilles-klubbkamraten Severi Mäntylä kom trea på 100 meter och ingick i Finlands kvartett som knappt förlorade korta stafeftten.

Helsingfors IFK:s Batuhan Yildirim löpte personbästa 55,54 på 400 meter häck och slutade tvåa. Samma blev Finlands placering på 4 x 400 meter med Yildirim på den tredje sträckan.

Läs mera:

Superlöftet Nathalie Blomqvist med is i magen: "Jag har definitivt en långsiktig plan i bakfickan"

Namnet Nathalie Blomqvist dök upp som en frisk fläkt på den finska medeldistanslöpningskartan under vintern, men trots att 16-åringen från Pedersöre redan håller god fart är hon övertygad om att det är skynda långsamt som gäller. Det är jätteviktigt att träna smart, säger Blomqvist till Yle Sporten.

Läs också