Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Ståhl åkte taxi 150 kilometer i timmen för att hinna till landskampen: ”Chauffören tittade på mig och tryckte gasen i botten”

Daniel Ståhl.
Det blev tajt, men världsstjärnan Ståhl hann fram. Daniel Ståhl. Bild: Lehtikuva Daniel Ståhl

180 kilometer på en dryg timme. När flyget försenades var Daniel Ståhl tvungen att sätta sig i taxin för att kunna kasta i Sverigekampen. Han hann – men uppvärmningen skedde i festskorna.

I går slutade diskuskastaren Daniel Ståhl trea i Diamond League-finalen i Bryssel. I kväll vann han friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige i Tammerfors.

Däremellan ett dygn, en massa kilometrar – och en del krångel.

När Ståhl tillsammans med medeldistanslöparen Hanna Hermansson landade på Helsingfors-Vanda flygplats klockan 15.15 kom beskedet att flyget till Tammerfors var försenat. Väntad avfärd var 18.30, då diskustävlingen startade 19.50.

En omöjlig ekvation.

– Karin Torneklint (Sveriges förbundskapten) sa att ta en taxi, vi behöver dig, berättar Ståhl road efter landskampssegern.

”Gick som tåget”

Förbundet fick punga ut 300 euro för att få Ståhl och Hermansson till Ratinastadion. Taxifärden, Ståhls längsta i livet, var en upplevelse i sig.

– Jag sa till chauffören att jag har lite bråttom till Tammerfors. Han svarade att ”aha, vad ska du göra där?”. Jag sa att ”jag ska kasta diskus i Sverigekampen”. Han tittade lite på mig och tryckte gasen i botten, skrattar Ståhl.

– Det räckte en timme och tio minuter, vi körde 150 kilometer i timmen. Som tur var det en Volvo, det gick som tåget!

Värmde upp i festskor

Ståhl var framme i Tammerfors klockan 17.45 och skulle snart ge sig iväg på uppvärmning. Problemet var att skorna fanns i väskan han inte hann plocka med sig från flygplatsen.

Lösningen? Festskorna reserverade för lördagskvällens landslagsbankett.

– Det gick hur bra som helst, säger Ståhl som ändå i vanlig ordning hade kastskorna med sig i handbagaget.

– Det har jag alltid, det måste man, just in case. Kastskorna och lite Mynthon hade jag med mig, och det räckte.

Finland andra hemlandet

Världsettan, som tog VM-silver i fjol och EM-silver i år, ledde Sverige till väntad trippelseger med resultatet 68,00. Hans världsårsbästa lyder 69,72.

Det fanns aldrig något tvivel om Daniel Ståhl skulle medverka i Sverigekampen trots gårkvällens tävling i Bryssel. Ståhl har en finländsk mamma och hälsar regelbundet på mormor i Åbo.

– Det var härligt att kasta, massor med folk som ropar, både finländare och svenskar, många kompisar, säger Ståhl.

– Det är alltid roligt att kasta i Finland, mitt andra hemland. Jag tycker om Finland, matkulturen och bastun, och alla mina tyngdlyftningskompisar är härifrån. Ett mycket fint land.

Läs mera:

Raitanens monsterspurt bröt svenska segersviten – Finlands herrar tog hem Sverigekampen för första gången på sju år

Mer spännande kunde det inte ha blivit. Efter två tävlingsdagar avgjordes allt på en slutraka i Tammerfors: Finlands herrar tog hem segern för första gången på sju år.

Läs mera:

Svenska världsettan i diskus hejar på Finland i ishockey – ”Älskar finsk råhumor”

Daniel Ståhl är inte bara världsetta i diskuskastning, han är också halvfinne. Med halva släkten i Åbo besöker han sitt andra hemland regelbundet – och han hyllar bastukulturen, karelska piroger och svart korv.

Läs också