Hoppa till huvudinnehåll

Finsk trippelseger i spjut gav segerchans i Sverigekampen – Ruuskanen och Helander visade vägen

Oliver Helander.
Ruuskanen och Helander (bilden) i en klass för sig i landskampen. (Arkivbild) Oliver Helander. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

De finska spjutkastarna höll för trycket och tog en trippelseger i Sverigekampen. Tack vare den utjämnade Finland friidrottslandskampen inför den sista grenen.

Antti Ruuskanen, Oliver Helander och Toni Kuusela skulle lyfta upp Finland på lika många poäng som Sverige – och gjorde precis det.

Ruuskanen var bäst på 82,25, medan Helander fick nöja sig med 79,22. Landslagsdebutanten Toni Kuusela kämpade hårdast, främst mot svenska Kim Amb, och tog hem tredjeplatsen på 75,96. Det var en halv meter bättre än svensken.

"Så här ska det vara i idrott"

Trippelsegern öppnade för ett delikat läge i herrlandskampen: Det sista 1500-metersloppet kom att avgöra hela Sverigekampen, då Finland och Sverige hade lika många poäng inför loppet.

Och det gick vägen för Finland som bröt Sveriges segersvit.

– Fint löpt av Topi (loppets vinnare Raitanen) och fint av Finland överlag att vända underläge till seger mot alla förväntningar. Så här ska det vara i idrott, att ingenting är avgjort på förhand, säger Ruuskanen.

Spjutresultat, Sverigekampen
1. Antti Ruuskanen, FIN 82,25
2. Oliver Helander, FIN 79,22
3. Toni Kuusela, FIN 75,96
4. Kim Amb, SWE 75,46
5. Jiannis Smalios, SWE 73,81
6. Simon Litzell, SWE 70,72

Läs mera:

Raitanens monsterspurt bröt svenska segersviten – Finlands herrar tog hem Sverigekampen för första gången på sju år

Mer spännande kunde det inte ha blivit. Efter två tävlingsdagar avgjordes allt på en slutraka i Tammerfors: Finlands herrar tog hem segern för första gången på sju år.

Läs mera:

Daniel Ståhl åkte taxi 150 kilometer i timmen för att hinna till landskampen: ”Chauffören tittade på mig och tryckte gasen i botten”

180 kilometer på en dryg timme. När flyget försenades var Daniel Ståhl tvungen att sätta sig i taxin för att kunna kasta i Sverigekampen. Han hann – men uppvärmningen skedde i festskorna.

Läs också