Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors första matsvinnskylskåp invigdes – ”Invånarna på området är pålästa om ekologisk livsstil”

Ida Larsson visar upp innehållet i matsvinnskylskåpet i Arabiastranden.
Ida Larsson visar upp vad folk hittills hämtat till matsvinnskylskåpet. Det finns rum för mera. Ida Larsson visar upp innehållet i matsvinnskylskåpet i Arabiastranden. Bild: Yle / Hanna Othman Matsvinn,kylskåp,matsvinnskylskåp

Tanken med kylskåpet är att hushållen i omgivningen ska kunna minimera sitt matsvinn.

- Kylskåpet är ett bra sätt att minska matsvinnet i hemmen samtidigt som det stärker gemenskapen, säger initiativtagaren Ida Larsson.

Hon visar stolt upp ett kombinerat kylskåp och frys samt ett skåp för torrvaror. Skåpen har installerats idag, men redan nu har någon ställt in en påse med röda äpple och några förpackningar av sojamjölk.

Det finns också knäckebröd, linser, en påse löksoppa, kaffe, te, lasagneplattor och några burkar babymat. Med mera.

Intill matsvinnskylskåpet i Arabiastranden finns också ett skåp för torrvaror. En kvinna sätter in en burk med babymat i skåpet.
Intill matsvinnskylskåpet finns också ett skåp för torrvaror. Intill matsvinnskylskåpet i Arabiastranden finns också ett skåp för torrvaror. En kvinna sätter in en burk med babymat i skåpet. Bild: Yle / Hanna Othman Matsvinn,matsvinnskylskåp

- Mitt barn har blivit för gammalt för att äta den här babymaten, förklarar en kvinna samtidigt som hon ställer in några burkar.

Skåpen står genast innanför dörren på Kääntöpaikka, ett hus som ägs av den ideologiska föreningen Arabian asukastalo. Föreningen erbjuder utrymmet, men Ida Larsson är den som ligger bakom allt det praktiska.

Inspirationen kom från Storbritannien

- Jag kom på idén då jag på tv såg ett program som handlade om liknande ”community fridges” i Storbritannien. Då tänkte jag att wow vilken fin idé, månne det skulle vara möjligt att genomföra också här? säger Larsson.

Hon säger att hon började fråga runt och skriva e-post för att kolla om det redan fanns något liknande. Den vägen fick hon veta att Finlands första matsvinnskylskåp hade öppnats i Kotka i april.

Larsson tog kontakt med personerna bakom Kotkakylskåpet och fick mycket hjälp med att starta verksamheten. Därifrån kommer allt från den gröna logon på kylskåpet till bruksanvisningar som finns upphängda på väggen.

Ett häfte där folk skrivit in när och vad de hämtat till matsvinnskylskåpet.
I häftet skriver folk in vad de satt in i skåpet och när de gjort det. Ett häfte där folk skrivit in när och vad de hämtat till matsvinnskylskåpet. Bild: Yle / Hanna Othman Matsvinn,Häften,matsvinnskylskåp

- Initiativet har fått en positiv mottagning. Exempelvis meddelade ett företag att de gärna donerar kylskåpet, det vanliga skåpet var en gåva av en privatperson.

Närbutikerna i Arabiastranden kommer i alla fall inte till en början att delta i projektet. De skänker redan i nuläget sitt matsvinn till välgörenhet.

Det betyder att all den mat som lämnas i kylskåpet kommer från privatpersoner.

- Jag tror att vem som helst och alla kommer att utnyttja kylskåpet. På det här området är människorna ganska pålästa gällande matsvinn och ekologisk livsstil så jag tror att det blir populärt, säger Ida Larsson.

Taitopaikka-huset i Arabiastranden, Helsingfors.
Taitopaikka-huset ligger i korsningen av Indiagatan och Tavastvägen i Arabiastranden. Taitopaikka-huset i Arabiastranden, Helsingfors. Bild: Yle / Hanna Othman Helsingfors,Arabiastranden,arabian asukastalo

I Seinäjoki har man öppnat ett matsvinskylskåp under sommaren, och i september invigs ett skåp i Berghäll. I Sverige kallas liknande projekt ofta solidariska kylskåp.