Hoppa till huvudinnehåll

Jokerit rasar mot Helsingin Sanomat – anser att klubbens logo behandlats nedsättande

Jokerits logo.
Jokerits omanipulerade logo ser ut så här. Jokerits logo. Jokerit

Helsingforsklubben Jokerit överväger att inleda en rättsprocess mot Helsingin Sanomat. Pärmen på tidningens månadsbilaga pryds av en Jokerit-logo med en inklistrad bild på Rysslands president Vladimir Putin.

– Det här är ett skamligt missbruk av vår logo, säger Jokerits ägare Hjallis Harkimo till MTV Sport.

Helsingin Sanomats artikel, som behandlar klubbens ägarförhållanden, publicerades i dag. Jokerits delägare Boris och Roman Rotenberg hör till Vladimir Putins inre krets.

Jokerit skriver i ett genmäle på sin webbplats att Helsingin Sanomat inte har lov att använda klubbens logo som sådan eller i manipulerad form. Varken i månadsbilagan eller i andra sammanhang.

– Att använda logon i kommersiellt syfte på ett nedsättande vis kränker varumärkesägarens rättigheter. Helsingin Sanomats syfte har varit att sälja tidningen genom att förolämpa Jokerit, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Jokerits VD: ”Vi är inte en politisk aktör”

Enligt Jokerit VD Jukka Kohonen ger pärmen medvetet en felaktig bild om klubben.

– Skulle man få använda någon annan organisations logo utan lov och koppla ihop den med saker som inte hör ihop med den? Som om Putin skulle vara aktieägare i Jokerit och delta i verksamheten.

– Nu förmedlas en bild om att vår verksamhet skulle ha något att göra med rysk politik. Vi är inte en politisk aktör, säger Kohonen till STT.

HS chefredaktör: ”Omöjligt att blanda ihop med originalet"

Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi säger till STT att både artikeln och pärmen har varit föremål för noggrann redaktionell granskning.

– Vi har producerat en djuplodande artikel som reder ut Jokerits bakgrundskrafter. Vad beträffar pärmen så är bildsättningen entydigt satirisk. Det handlar om en tillräckligt originell version, som skapats med hjälp av bildredigering. Det är omöjligt att blanda ihop den med originalet, säger Niemi.

Hoppa över Twitterpostning


Artikeln uppdaterades klockan 15.25 med Kohonens och Niemis kommentarer.
 • PSG säkrade ligatiteln – hedrade Notre Dame med specialdesignade tröjor

  Parisklubben vann franska ligan för andra året i rad.

  Paris Saint-Germain är franska ligamästare i fotboll. Det var klart redan innan man besegrat Monaco med 3–1 eftersom enda konkurrenten Lille tappat poäng. PSG-spelarna hedrade svårt skadade Notre Dame genom att ha en bild av katedralen på sina tröjor.

 • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

  Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

  Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

 • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

  Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

  Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport