Hoppa till huvudinnehåll

Livstids fängelse för planer på att mörda Theresa May

Theresa May håller tal utanför Downing Street 10.
Theresa May utanför sin tjänstebostad, 10 Downing Street i London. Theresa May håller tal utanför Downing Street 10. Bild: EPA/ANDY RAIN Theresa May,10 Downing Street

En ung Londonbo trodde han var på väg att spränga en bomb och mörda Storbritanniens premiärminister. I själva verket gick han i en fälla riggad av polisen och underrättelsetjänsten.

En 21 år gammal man som beskrivs som fanatisk anhängare av terrorgruppen IS har dömts till livstids fängelse för ha planerat ett terrordåd som han inte lyckades förverkliga.

Enligt domen måste han sitta i fängelse i minst 30 år.

Planen var att mannen skulle spränga en bomb utanför den brittiska premiärministern Theresa Mays tjänstebostad, sedan skulle han mörda henne med en kniv eller ett skjutvapen.

Ytterdörren till 10 Downing Street, den brittiska premiärministerns tjänstebostad.
Den världskända ytterdörren till den brittiska premiärministerns tjänstebostad, 10 Downing Street. Ytterdörren till 10 Downing Street, den brittiska premiärministerns tjänstebostad. Bild: Nathan Hulse/Alamy/All Over Press 10 Downing Street

Polisen, den brittiska underrättelsetjänsten MI5 och USA:s federala polismyndighet FBI kom honom på spåren och riggade en fälla för honom.

Jacka och väska ledde till att mannen kunde gripas

FBI och MI5 höll kontakt med mannen via sociala medier och lät honom tro att han konverserade med personer ur terrorgruppen IS.

De kom överens om att mannen skulle avhämta en väska och en jacka som han trodde skulle vara verktyg för terrordådet. Väskan och jackan innehöll i själva verket falska bomber.

När han hade avhämtat dem kunde han gripas.

"Han var själv upphovsman"

Enligt domaren i fallet, Charles Haddon-Cave, är den dömda en extremt farlig person som kanske aldrig kan anpassa sig till samhället igen.

Stort mediepådrag när person som planerade ett terrordåd i London transporteras i polisbil.
Det blev stort mediepådrag i december 2017 när den då misstänkta, senare dömda, brottslingen transporterades i polisbil från domstolsbyggnaden. Stort mediepådrag när person som planerade ett terrordåd i London transporteras i polisbil. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press media,terrorister,terror

Domaren säger vidare att de som riggade fällan mot den dömda har gått hederligt till väga, och mannen ska själv ha varit upphovsman till sina planer.

Domen föll i juli, men det har rapporterats om den först i månadsskiftet augusti-september.

Källor: BBC, The Telegraph, The Guardian, Yle Uutiset