Hoppa till huvudinnehåll

Många utlandssvenskar i Finland gör sin röst hörd i riksdagsvalet i Sverige

Valaffischer med Stefan Löfven och Annie Lööf.
Valaffischer i Stockholm med Stefan Löfven (Socialdemokraterna) och Annie Lööf (Centerpartiet). Valaffischer med Stefan Löfven och Annie Lööf. Bild: Yle/Linda Söderlund Valaffisch,Rinkeby,Annie Lööf,Stefan Löfven

Man ska rösta för att ta sitt ansvar och göra någonting konkret, i stället för att bara gnälla när man inte är nöjd. Det säger Lisa Holm Rinne inför det svenska riksdagsvalet.

Enligt Sveriges ambassad i Helsingfors finns cirka 8 500 svenska medborgare i Finland. En av dem är Lisa Holm Rinne som har bott i Salo de senaste fem åren och till vardags jobbar vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Hon besöker Sverige regelbundet och har också bra kontakt med vänner och familj som bor i Sverige.

- Även om jag inte har bott där på många år känns det som att jag har ena foten kvar i Sverige.

I Sverige väljer man ny riksdag på hösten

Söndagen den 9 september hålls det svenska riksdagsvalet. När Yle Åboland träffar Lisa Holm Rinne som ursprungligen är från Halmstad har hon redan röstat.

- Det är väldigt viktigt att utnyttja sin rätt som svensk medborgare. Jag hade blivit väldigt besviken på mig själv om jag hade lyckats klanta bort den möjligheten. Den här gången är det också extra viktigt att rösta, med tanke på att man ser skrämmande nyheter om hur många som kan tänka sig att rösta på ett parti som Sverigedemokraterna.

Den här gången är det extra viktigt att rösta, med tanke på att man ser skrämmande nyheter om hur många som kan tänka sig att rösta på ett parti som Sverigedemokraterna

Lisa Holm Rinne har främst följt den svenska valdebatten via SVT Play, där hon har följt både nyhetssändningar samt utfrågningen av partiledarna.

- Alla är väldigt duktiga talare och svarar bra, så det är inte lätt att hitta något som skaver hos någon av partiledarna. För att få lite mer konkreta tips om hur man ska rösta har jag bland annat konsulterat mina vänner. Jag har också gjort Dagens Nyheters valkompass, men den gav lite olika hänvisningar, säger Lisa Holm Rinne med ett skratt.

Sveriges honorärkonsulat i Åbo
Utanför Sveriges honorärkonsulat i Åbo. Sveriges honorärkonsulat i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Sverige

Klimat och integration viktiga valfrågor i Sverige

Klimatfrågor och integrationsfrågor är frågor som ofta har synt i den svenska valdebatten, ämnen som också är viktiga för Lisa Holm Rinne.

- Jag upplever att miljöfrågan tydligt har kommit fram, det med tanke på den varma sommaren, misslyckade skördar och vart den här planeten är på väg. Även integration, oftast misslyckad sådan, har också diskuterats flitigt.

Hur tycker du att ett svenskt riksdagsval påverkar Finland?

- Jag upplever att mycket av det som sker i Sverige påverkar Finland lite i smyg. Folk från Sverige frågar ofta mig om hur man kan förhålla sig så sakligt till Sannfinländarna som man gör här i Finland. De är sällan i samma blåsväder som den svenska motsvarigheten Sverigedemokraterna är i Sverige, vilket är ett frågetecken för mig också.

Frågor kring blocköverskridande politik

Lisa Holm Rinne vill inte sia om hur det ska gå i valet, men hon har funderat på hur omöjligt det egentligen kan vara att skapa en blocköverskridande överenskommelse.

- En överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Hur svårt kan det vara om det är det som krävs. Det har man lyckats med här i Finland i många år, men inte i Sverige. En sådan tanke har jag haft, men det är inget siande, det är mer ett önsketänkande.

De politiska blocken i Sverige

Rödgröna blocket: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet
Borgerliga Alliansen: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
Sverigedemokraterna har blivit ett nytt tredje block i svensk politik

För att få rösta i det svenska riksdagsvalet måste man vara 18 år och svensk medborgare.

I Finland kan man rösta på ambassaden i Helsingfors samt på honorärkonsulaten i Åbo, Tammerfors samt i Vasa. Förtidsröstningen på ambassaden i Helsingfors pågår till och med tisdagen den 4 september.

När augusti gick mot sitt slut hade närmare 300 personer röstat på ambassaden i Helsingfors samt 40 på konsulatet i Tammerfors och 45 i Vasa. Siffrorna för Mariehamn och Åbo fanns ännu inte när den här artikeln skrevs.

Noterbart är att man också kan brevrösta och då skickar man in sin brevröst själv, så gällande antalet brevröster finns ingen statistik på hur många sådana röster valmyndigheten har fått in från Finland.

Man ska rösta för att ta sitt ansvar och göra någonting konkret, i stället för att bara gnälla när man inte är nöjd

Den senaste siffran som finns registrerad för antalet svenska medborgare i Åbo är från år 2016 och då fanns 360 svenska medborgare i det forna svenska kungarikets näst största stad.

Mer information om det svenska riksdagsvalet hittar du på Sveriges ambassads webbsida.
eller på den svenska Valmyndighetens webbsida

Antalet röster från Finland

I förra riksdagsvalet i Sverige (år 2014) fick Valmyndigheten in följande antal röster från Finland:

Helsingfors 459
Mariehamn (Åland) 582
Åbo 76
Vasa 41
Tammerfors 30