Hoppa till huvudinnehåll

Plantera lökar på hösten för att få blommor tidigt på våren - så här gör du för att lyckas

Nu då hösten kommer är det dags att fundera på vårlökarna. För oss trädgårdsmänniskor är planeringen inför följande odlingssäsong minst lika spännande som själva odlandet.

Redan i augusti frestar butikshyllorna med färggranna förpackningar och lökkatalogerna är fyllda med bilder på vackra blomsterlökar i alla färger och storlekar. Nu är det alltså dags att börja botanisera bland lökarna.

Vilka lökar har jag redan och vad vill jag ha mera av?

Narcissus Tahiti är en gul blomma med lite orange i mitten
Narcissus Tahiti Narcissus Tahiti är en gul blomma med lite orange i mitten Bild: YLE/Esa Saari Narcisser (växter),Strömsö (tv-program)

Satsa på kvalitet och förvara rätt

Det lönar sig att tänka på kvaliteten. Större lökar ger bättre och kraftigare blomning.

Köp hem lökarna när de dyker upp i butikerna för blomsterlökar blir inte bättre av att ligga länge i rumsvärme. Speciellt små lökar som snödroppe och krokus torkar lätt ut.

Lökarna mår bäst av att förvaras torrt, svalt, mörkt och luftigt t.ex. i kylskåpet eller i en sval källare. Förvara inte lökarna i plastförpackning, de mår bäst i papperspåse.

Plantera genast eller vänta på kylan

Våra höstar blir allt längre och varmare så det kan vara en god idé att följa med väderleken och plantera löken först när det blir lite kallare och hösten har kommit på allvar.

Blomsterlökarna kan planteras genast du köpt dem, ifall du inte har lämpligt förvaringsplats, men september – oktober är de bästa planteringsmånaderna. Tulpanlökar t.ex. kan man plantera ända tills marken fryser.

Plantera löken enligt beskrivningen på förpackningen. En tumregel är att löken planteras på ett djup av cirka två gånger lökens storlek.

Tänk också på att du inte planterar lökar som gärna sprider på sig för nära varann, t.ex. narcisser.

Två pärlhyacinter.
Pärlhyacint Två pärlhyacinter. Bild: YLE/Esa Saari Pärlhyacint,Strömsö (tv-program)

Välj lökar enligt blomningstid och förläng njutningen

De första blomsterlökarna som sticker upp genast när vårsolen värmer är snödroppen och efter den följer en rad andra smålökar som rysk blåstjärna, krokus, pärlhyacinter och våriris. Sist kommer tulpaner och narcisser.

Det finns en stor variation i blomningstiden för olika tulpan- och narcissorter. Läs på förpackningarna och välj sorter med olika blomningstid så kan du njuta längre av blomsterprakten!

Sätt färg på gräsmattan

Med lökväxter kan du enkelt göra om gräsmattan till en blomstermatta.

Vissa lökar som t.ex. narcisser, krokus, snödropp och rysk blåstjärna (scilla) är väl lämpade att plantera ut i gräsmattan. De trivs bra och sprider sig lätt, speciellt blåstjärnan sprider sig med fart.

Det som man bör ta i beaktande när man planterar lökar i gräsmattan är att man inte kan klippa gräset på våren eftersom lökarna behöver få stå ifred en bit in på sommaren så att de hinner växa och vissna ned.

Efter midsommar eller en bit in i juli går det sedan att klippa ned resterna av lökväxterna.

Andra lämpliga platser för blomsterlökarna är under buskar, i perennrabatten och i utkanten av gräsmattan. Platser där lökarna får stå i fred och sprida ut sig. Välj ett ställe som får bilda litet av en naturäng.

Vill du ha lökväxter i t.ex. en rabatt där du senare planterar sommarblommor kan du plantera löken i speciella lökkorgar som är lätta att ta upp efter att löken blommat ut och flytta dem till en mera undanskymd plats där de får växa, mogna och vissna ned.

Lökarna i korgarna kan du sedan ta upp, torka och plantera ut igen då hösten kommer.

Scillor i knopp.
Blåstjärna Scillor i knopp. Bild: Yle/Jukka Tyni Tidig blåstjärna,Blåstjärnesläktet,blommor (prydnadsväxter)

Blomsterlökar är mycket lättskötta och anspråkslösa

Små lökar som t.ex. blåstjärnan klarar sig helt utan skötsel, den sprider sig och sköter sig själv.

Större lökar som t.ex. tulpaner och narcisser mår bra av att få lite gödsel. Det finns specialgödsel för blomsterlök eller så gödslar du med ben- och blodmjöl. Benmjöl på hösten och blodmjöl på våren.

Narcisserna är långlivade och när de trivs bildar de stora tuvor. Det kan vara bra att gräva upp lökarna när det börjar se trångt ut och dela på tuvorna så att de får mera rum och ny växtkraft.

Tulpaner har en tendens att småningom förlora växtkraft och bli mindre och mindre tills de till sist försvinner helt. Genom att gödsla höst och vår får du dem att leva lite längre men tulpaner behöver bytas ut med jämna mellanrum.

Om våren och försommaren är mycket torra kan du gärna vattna så att lökarna orkar växa och bilda nytt blomämne för nästa vår.

Pröva dig fram

Vårblommande blomsterlökar är en helt egen grupp och en värld för sig. Det finns så många olika sorter, färger och former. På samma sätt som fröpåsarna på våren är som en godishylla, är också lökhyllan på hösten frestande.

Är du nyböjare kan du starta med de små lättodlade lökväxterna. När aptiten och erfarenheten växer kan du ta dig an större utmaningar. Variationen är enorm.

Blomsterlökarna på Strömsö

Tanken med min lökplantering på Strömsö var att skapa ett vårblommande blomsterhav i gräsmattan. Sorterna jag valde blommar olika tider.

Snödroppen och blåstjärnan kommer först och sedan blommar de olika narcisserna i tur och ordning.

Blommorna får sprida sig och ta det utrymme de behöver, utrymme finns.

Owes löksorter på Strömsö:

 • Scilla sibirica, Rysk blåstjärna
 • Leucojum, Gravetye Giant, Snödroppe
 • Narcissus, Tete á Tete, Narciss
 • Narcissus, Tahiti, Narciss
 • Narcissus, Actaea, Narciss
 • Narcissus, Professor Einstein, Narciss
 • Narcissus, Replete, Narciss
 • Narcissus, Ice King, Narciss
 • Vinter, väntan och vår

  Efter en lång och mörk vinter finns det inget bättre än när man ser de första blomsterlökarna sticka upp i rabatten. Varje dag tittar de allt högre upp och till sist slår de första blommorna ut. Då kan man vara säker på att våren äntligen är här!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Stämpla på metall - sex tips

  En mångsidig hobby

  Gör egen text på olika metallföremål. Återanvänd metall som konservburkar och gamla skedar, använd färdiga metallplattor i olika former eller klipp dina egna av en aluminiumskiva. Du kan t ex. göra smycken, skyltar, odlingspinnar eller nyckelringar.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.