Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsträning på djurgårdar är bra för klienterna – möjligheten utvidgas i Karleby

Närbild på hästen Poku som äter gräs och maskrosor.
Arkivbild. Närbild på hästen Poku som äter gräs och maskrosor. Bild: Yle/Lone Widestam häst,Hästdjur,betesmarker,gräs,maskros

Personer med någon intellektuell funktionsnedsättning mår bättre om de får vara ute och jobba i naturen.

Det är erfarenheten i Karleby där hälsovårdssamkommunen Soite nu utvidgar möjligheten för klienter att jobba med djur och natur.

Inom ramen för Green Care finns i dag fyra gårdar med bland annat hästar, lamm och åsnor där klienter från dag- och arbetsverksamhet kan välja att jobba. Klienterna kommer från Kårkullas enhet samt Kompassi i Karleby och Regnbågen i Kronoby.

- Våra klienter som jobbar inom Green Care mår bättre. De är ute och har meningsfull sysselsättning. Det inverkar på klienten på många sätt. De sover till exempel bättre, säger verksamhetsområdeschef Tanja Witick på Soite.

Nya toaletter är en av många saker som kan diskuteras på möten mellan personal och beslutsfattare, säger kvalitets- och utvecklingschef Tanja Witick
Tanja Witick Nya toaletter är en av många saker som kan diskuteras på möten mellan personal och beslutsfattare, säger kvalitets- och utvecklingschef Tanja Witick Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist witick

Djur, rock och drama

Erfarenheterna kommer från till exempel Halso där man haft ett par Green Care-producenter tidigare.

- Klienterna får möjlighet att välja till exempel två dagar Green Care och tre dagar på någon annan enhet. Det är början på valfriheten som vi ser det, säger Witick.

På stadens arbetsverksamhet kan klienterna delta i olika grupper för till exempel handarbete, rock eller drama.

Nu hoppas Soite att fler gårdar kommer med.

- Vi hoppas få med en trädgård eller skogsbruk.

Många projekt i Österbotten

Vasa universitet och yrkeshögskolan Centria i Karleby har sedan 2013 haft flera projekt kring Green Care.

Den här våren och sommaren har olika försök gjorts där bland annat äldre i Jakobstad har fått vara ute vid Fäboda. Klienter vid mödra- och skyddshemmet i Karleby har också deltagit i Green Care-verksamhet.

I höst ordnar Centria också en svenskspråkig utbildning på 5 studiepoäng i Green Care.

Läs också