Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationer i Chemnitz slutade lugnt trots farhågor om kaos

Poliser och demonstranter i Chemnitz i Tyskland.
Poliser och demonstranter i Chemnitz. Poliser och demonstranter i Chemnitz i Tyskland. Bild: EPA-EFE/All Over Press/MARTIN DIVISEK Polis,Chemnitz,Demonstrationer,demonstration,demonstrationer (samhälleliga händelser),protest,protester

Protester mot Tysklands invandringspolitik samlade tusentals personer i Chemnitz på lördagen, samtidigt som även motdemonstrationer samlade stora skaror. Vid midnatt konstaterade polisen att demonstrationerna hade mattats av utan stora problem.

Kring 9 500 personer samlades i staden Chemnitz för att protestera på lördag eftermiddag. En knapp majoritet av dem protesterade mot Tysklands invandringspolitik.

Demonstrationerna var en fortsättning på de protester som inleddes för en knapp vecka sedan efter att en syrisk och en irakisk man greps misstänkta för ett mord i Chemnitz.

Personer från det högerpopulistiska partiet AfD, den högerextrema rörelsen Pegida och den högerpopulistiska rörelsen Pro Chemnitz deltog bland dem som kritiserar invandringspolitiken.

Högerextrema demonstrerar i Chemnitz i Tyskland.
Högerextrema demonstrerar i Chemnitz. Högerextrema demonstrerar i Chemnitz i Tyskland. Bild: EPA-EFE/All Over Press/MARTIN DIVISEK Polis,Chemnitz,Demonstrationer,demonstration,demonstrationer (samhälleliga händelser),protest,protester

Ungefär 4 000 av demonstranterna stod för en motdemonstration mot extremhögern.

Lugnt vid midnatt

Polisen hade förberett sig för sammandrabbningar med bland annat vattenkanoner, specialutrustade fordon och över tusen polispersoner.

Under lördagskvällen var läget spänt i Chemnitz, men det löste sig snabbt.

Strax före midnatt konstaterade polisen att demonstrationerna började avta och folket höll på att avlägsna sig.

Kring 300 gripna

Det har inte rapporterats om några allvarliga sammandrabbningar, men polisen ingrep i några sammanhang.

Runt 300 personer greps som en säkerhetsåtgärd, bland dem finns både högerextrema personer och personer som protesterade mot högerextremism.

Polisen griper en demonstrant i Chemnitz.
Det var huvudsakligen lugnt i Chemnitz på lördagen, men några mindre brott begicks och en del personer greps som en försiktighetsåtgärd. Bland de gripna finns personer med vitt skilda politiska åsikter, från vänsterradikala till högerextrema. Polisen griper en demonstrant i Chemnitz. Bild: EPA-EFE/All Over Press/MARTIN DIVISEK Polis,Chemnitz,Demonstrationer,demonstration,demonstrationer (samhälleliga händelser),protest,protester

Nio personer skadades i samband med slagsmål som inträffade efter att demonstranterna hade börjat skingras.

Sammanlagt 25 brott har kommit till polisens kännedom i samband med händelserna på lördagen, det handlar främst om vandalism och motstånd mot tjänsteperson.

Artikeln uppdaterad 2.9.2018 klockan 12:03 med antalet skadade personer.

Källor: Yle Uutiset, polisen i Sachsen

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes