Hoppa till huvudinnehåll

Drömläge blev utdragen kamp om seger med slitna däck – Räikkönen kunde inte hålla Hamilton bakom sig tillräckligt länge

Lewis Hamilton vann.
Team med stort T: Bottas och Hamilton. Räikkönens andraplats en besvikelse. Lewis Hamilton vann. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton

Lewis Hamilton körde om Kimi Räikkönen med under tio varv kvar och vann formel 1-tävlingen på Ferraris hemmabana Monza. Tredjeplatsen gick till Valtteri Bottas, som hjälpte Hamilton och satte käppar i hjulet för Räikkönen.

Den hägrande drömsegern hemma på Monza blev en bitter andraplats för Kimi Räikkönen. Han gjorde vad han kunde: Försvarade förstaplatsen i starten och körde snabba varv. Mot slutet var bilens däck ändå så slitna att Ferrariföraren inte kunde hålla en hårt pressande Lewis Hamilton bakom sig.

Hamilton vann flera sekunder före Räikkönen, som lyckligtvis klarade sig ända till mål med de slutkörda däcken. Valtteri Bottas var trea.

Högdramatisk start – mästarkandidaterna kolliderade med varandra

Räikkönen lyckades försvara sin förstaplats framgångsrikt genast i början men det smällde bakom honom. Sebastian Vettel tappade sin andraplats till Hamilton och körde redan i den fjärde kurvan in i brittens bil för att själv falla ner till sista plats.

Ett tidigt depåstopp var först tänkt att bli det enda för Vettel, som senare ändå kom in en andra gång för att minimera risken för problem med däcken. Vettel körde upp sig bra och var fyra till slut.

Räikkönen i kläm mellan Mercedes-bilarna – Bottas hjälpte Hamilton

Räikkönen gjorde sitt depåstopp flera varv före Hamilton och var väldigt snabb därefter. Efter sitt eget depåstopp kom Hamilton ut fyra sekunder efter Ferrariföraren.

Då hade Hamilton hjälp av stallkamraten Bottas, som inte ännu hade gjort sitt depåstopp och som länge höll Räikkönen bakom sig så att Hamilton kunde knappa in på försprånget.

Kimi Räikkönen i farten.
Räikkönen kunde inte hålla Hamilton bakom sig ända till mål. Kimi Räikkönen i farten. Bild: AFP / Lehtikuva Kimi Räikkönen

När Bottas kom in för sitt depåstopp blev kampen mellan Räikkönen och Hamilton en kamp om vilken bil som skulle hålla längst – Räikkönens däck var väldigt slitna.

Hamilton utnyttjade Räikkönens problem med däcken och då han väl kom förbi finländaren var det klappat och klart.

Lewis Hamilton firar.
Hamilton firar med kollegerna. Lewis Hamilton firar. Bild: AFP / Lehtikuva Lewis Hamilton

Verstappen och Bottas i kontroversiell situation

Kampen om tredjeplatsen var stenhård. Red Bulls Max Verstappen hade kört om Bottas tidigare i loppet men finländaren hade flera bra lägen att komma igen med ett tiotal varv kvar.

Ett av Bottas omkörningsförsök slutade i kontakt mellan bilarnas däck, då Verstappen febrilt försvarade sin position under en inbromsning. Bottas tappade fyra sekunder i incidenten som förväntades leda till straff för Verstappen.

Det gjorde den: Verstappen fick ett femsekundersstraff som kom att ge Bottas tredjeplatsen och Vettel fjärdeplatsen.

Hamiltons ledning allt större

Tack vare sin seger på Monza och Vettels problem utökade Hamilton sin ledning i sammandraget till 30 poäng ner till tysken (256 mot 226).

Räikkönen är trea på 164 poäng och Bottas fyra på 159.

Nästa tävling går av stapeln i Singapore om två veckor.

Resultat, Monza

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Kimi Räikkönen, Ferrari
3. Valtteri Bottas, Mercedes
4. Sebastian Vettel, Ferrari
5. Max Verstappen, Red Bull
6. Romain Grosjean, Haas
7. Esteban Ocon, Force I.
8. Sergio Perez, Force I.
9. Carlos Sainz, Renault
10. Lance Stroll, Williams
11. Sergei Sirotkin, Williams
12. Charles Leclerc, Sauber