Hoppa till huvudinnehåll

Svenska sågningen av friidrottslandskampen: "Lägg ner skiten"

Fest i vattengraven efter Sverigekampen 2018.
Sverigekampen har arrangerats sedan 1925. Fest i vattengraven efter Sverigekampen 2018. Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press Finnkampen,friidrott

Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm är inte nådig i sin kritik mot Sverigekampen. Han skriver under rubriken ”Lägg ner skiten” att det är dags att begrava friidrottslandskampen.

Wennerholm medger att ”Finnkampen är ett unikum i friidrottsvärlden”, man han undrar vem som bryr sig om den numera.

Han efterlyser ett nytänk och föreslår ett galaformat där allt avgörs under enda kväll. Den nuvarande landskampen beskriver han som ”en tävling för de närmast sörjande, för de som aldrig blir något på den internationella scenen”.

– På 1980-talet var det som att stå inför en VM-final mellan Sverige och Finland i ishockey. Det var en Finnkamp värd namnet och där bara kampen gav skäl för att veta att det skulle bli värt att vara där, skriver Wennerholm.

"Otroligt viktig för landslagsverksamheten"

Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo konstaterar ”Jaha, precis som i fjol” då han får höra om utläggningen. Och mycket riktigt: Wennerholm skrev i fjol en snarlik kolumn under rubriken ”Finnkampen skadar svensk friidrott”.

Ylöstalo ger Wennerholm svar på tal och hävdar att landskampen fortfarande har en ganska stor betydelse för finländsk friidrott. Han hoppas att den kommer att leva kvar.

– Inte bara för att det är en tradition utan också för att landskampen är otroligt viktig för landslagsverksamheten.

– Landskampen är det enda som samlar landslaget. Stortävlingarna gör inte det på samma sätt. Det är mer individuell idrott där, säger Ylöstalo.

Lagandan och känslan av samhörighet inom finländsk friidrott har varit föremål för debatt den senaste veckan. Flera finländska elitfriidrottare har uttryckt sin oro över att lagandan inom den finländska EM-truppen var obefintlig.

"Finländsk friidrott finns knappast längre"

Wennerholm vill snarare skapa en debatt om bredd kontra spets. Både i Sverige och framför allt i Finland.

– Finländsk friidrott finns knappast längre och de gjorde ett katastrofalt EM i Berlin. Bästa placeringen var en sjätteplats. Att få ordning på de problemen känns viktigare än att vinna en Finnkamp som ingen ens kommer att minnas i morgon, skriver han.

Han lyfter fram Norge som ett gott exempel på en friidrottsnation som har satsat mer på spets än bredd, men som ändå skulle få storstryk i en landskamp mot Sverige eller Finland.

Ylöstalo köper inte resonemanget med hull och hår.

– Det kan absolut finnas en bredd trots att man satsar på eliten, säger han och påminner om att förutsättningarna för att friidrotta varierar stort från land till land:

– I många länder finns det kanske inte en orsak att friidrotta om man inte hör till eliten. Vi har ett otroligt brett tävlingssystem i Finland och det möjliggör att du kan hålla på fastän du inte hör till den vassaste eliten. Om en idrottare upplever att man ligger lite under stortävlingsnivån så är landskampen en extra morot.

"Bästa tävlingen jag någonsin varit på"

Häcklöparen Annimari Korte är definitivt inte inne på samma linje som Wennerholm. Hon tar till stora ord för att hylla Sverigekampen i dag på Twitter.

– Gårdagen var den bästa tävlingen jag någonsin varit på, skriver hon.
Hoppa över Twitterpostning

Läs också