Hoppa till huvudinnehåll

USA skär ner militärt bistånd till Pakistan med 300 miljoner - "stöder inte vår militära strategi i Sydasien"

USA har länge varit ytterst impopulärt i Pakistan och relationerna mellan länderna befaras bli ännu sämre när Donald Trump är president i USA och Imran Khan leder Pakistan
USA har länge varit ytterst impopulärt i Pakistan och relationerna mellan länderna befaras bli ännu sämre när Donald Trump är president i USA och Imran Khan leder Pakistan USA har länge varit ytterst impopulärt i Pakistan och relationerna mellan länderna befaras bli ännu sämre när Donald Trump är president i USA och Imran Khan leder Pakistan Bild: EPA/STR USA,Pakistan

USA:s försvarsministerium Pentagon vill skära ner 300 miljoner dollar i militärt bistånd till Pakistan.

Orsaken är att Pakistan inte anses ha stött USA:s militära strategi tillräckligt kraftigt i Sydasien.

Amerikanerna är särskilt missnöjda med att Pakistan tolererar talibanbaser i de nordvästra delarna av landet som gränsar till Afghanistan.

- Vi fortsätter att trycka på Pakistan så att det angriper alla terroristgrupper urskiljningslöst, säger överstelöjtnanten Kone Faulkner vid Pentagon.

USA fryste i början av året sitt militära bistånd på omkring två miljarder dollar årligen.

Pentagon vill nu skära ner summan med 300 miljoner, men beslutet behöver ännu kongressens godkännande.

De har inte gett oss något annat än lögner och svek, då de tror att våra ledare är dumbommar― President Donald Trump

Både Obama och Trump kritiska

Vita huset och Afghanistan har länge varit missnöjda med att Pakistans armé och den ökända militära underrättelseorganisationen ISI använder en del extremistiska väpnade grupper för sin egna syften i Afghanistan.

Det gäller till exempel den starkaste talibangrupperingen, det så kallade Haqqaninätverket som har baser i Pakistan som används för attacker i Afghanistan.

President Barack Obama beordrade drönarattacker mot rebellgrupper som Haqqaninätverket utan Pakistans tillstånd.

Talibanledaren Mehsud i mitten
Barack Obama beordrade hemliga drönarattacker mot talibanledare som Hakimullah Mehsud ( i mitten) som dödades år 2013 Talibanledaren Mehsud i mitten Bild: EPA/STR mehsud

President Donald Trump har i år trappat upp sin hotfulla retorik mot Pakistan, vilket irriterar både den pakistanska regeringen och armén, som i har varit USA:s allierade i årtionden.

- USA gav dumt nog 33 miljarder dollar i militärt bistånd till Pakistan under de senaste 15 åren och de har inte gett oss något annat än lögner&svek, då de tror att våra ledare är dumbommar, skrev Trump på Twitter i början av året.

- De erbjuder skydd åt terrorister som vi jagar i Afghanistan. Men inte längre!

Går sina egna vägar?

Pakistan förnekar att det skulle ha fått 33 miljarder dollar för kampen mot terrorism.

Pakistanierna insisterar på att hälften av summan är en ersättning för kostnader som USA:s krig i Afghanistan har åsamkat och man understryker hur mycket Pakistan har lidit och offrat i kampen mot extremistgrupper som Talibanerna.

De ansträngda relationerna mellan länderna befaras bli ännu sämre efter att populisten Imran Khan nyligen tillträdde premiärministerposten.

Den förre kricketstjärnan har alltid varit ytterst kritisk mot USA, som han anklagar för att ha förvärrat extremistproblemet i Pakistan.

Den förra kricketstjärnan Imran Khans parti PTI ser ut att gå mot segern med stöd av armén
Relationerna mellan USA och Pakistan befaras bli ännu sämre eftersom den nya premiärministern Imran Khan länge har varit kritisk mot amerikanerna Den förra kricketstjärnan Imran Khans parti PTI ser ut att gå mot segern med stöd av armén Bild: EPA-EFE/REHAN KHAN Imran Khan,Pakistan

Khan tillhör själv samma pashtunska folkgrupp som de allra flesta talibaner kommer från och han har låtit förstå att han inte kommer att behandla dem så hårt som sina företrädare på premiärministerposten.

Khan fick också stöd av armén och religiösa partier under valkampanjen, då han lovade att ompröva Pakistans relationer med USA.

"Taliban Khan"

Imran Khan talade så varmt för en dialog med radikala religiösa organisationer och rebellgrupper som talibanerna, att kritiker började kalla honom Taliban Khan.

Amerikanska och pakistanska analytiker betvivlar USA:s möjligheter att påverka Pakistan.

De påminner om att Pentagons landtransporter till Afghanistan går via Pakistan och att en minskning av biståndet i själva verket leder till att USA:s inflytande i regionen krymper.

Pakistan har redan i många år närmat sig Kina som har satsat miljarder på vägar, hamnar och annan infrastruktur i sitt västra grannland.

Pakistan har också ett stort inflytande över talibanerna och landets medverkan är ett måste om man någonsin skall få till stånd regelrätta fredssamtal för att få slut på det 17 år långa kriget i Afghanistan.

Läs också