Hoppa till huvudinnehåll

En lång karriär är över – Petteri Nummelin sadlar om och blir tränare

Petteri Nummelin
Petteri Nummelin under en välgörenhetsmatch i augusti. Petteri Nummelin Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press ishockey,Petteri Nummelin

Nikko Icebucks i Japan blev Petteri Nummelins sista klubb som spelare. Nu väljer veteranen att lägga skridskorna på hyllan rapporterar Turun Sanomat.

Finländsk ishockey går in i en ny tid. En tid där Petteri Nummelin inte längre är spelare. Den 45-årige backen har bestämt sig för att lägga av och i stället bli assisterande tränare för TPS b-juniorer skriver Turun Sanomat (bakom betalmur).

Nummelins långa och framgångsrika karriär varade i 25 år. Han spelade sina första ligamatcher för TPS säsongen 1992–93 och blev ordinarie i laget säsongen därpå.

Efter TPS ligaguld våren 1995 valde Nummelin att flytta utomlands och spelade för Västra Frölunda, HC Davos, Columbus Blue Jackets, Minnesota Wild och HC Lugano innan han 2013 återvände till Finland.

Då följde spel i Lukko och TPS innan han via Storhamar och Tuto till slut landade i Nikko Icebucks i Japan som blev hans sista klubb. Nummelin spelade en säsong i den japanska klubben och gjorde 23 poäng på 27 matcher.

Nummelin var under stora delar av sin karriär en viktig kugge i det finländska landslaget och spelade hela 253 matcher med Lejonen. Han spelade i hela 15 VM-turneringar och vann guld 1995. Nummelin har även fyra VM-silver, två VM-brons och ett OS-silver på sin meritlista.

 • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

  Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

  Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

 • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

  Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

  Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

 • Över sju kilometer hög askpelare stiger från indonesisk vulkan

  Vulkanen Supotan fick två utbrott på söndagsmorgonen.

  Ett vulkanutbrott i centrala Indonesien har skapat en 7500 meter hör askpelare Vulkanen Supotan i norra Sulawesi hade två utbrott på söndagsmorgonen, uppger den indonesiska katastrofmyndighetens talesman Sutopo Purwo Nugroho.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport