Hoppa till huvudinnehåll

Färre repriser, tydligare teman och mer musik - så här låter Yle Vega i höst

Unni Malmgren, Radio- och tv-chef, Yle Fem, Vega, X3M
Unni Malmgren, radio- och tv-chef på Svenska Yle. Unni Malmgren, Radio- och tv-chef, Yle Fem, Vega, X3M Bild: Yle Kuvapalvelu personporträtt,unni malmgren

I höst välkomnar vi en ny röst och ett nytt direktsänt musikkoncept i Yle Vega. Måns Strömberg, också kallad El Bunu står värd för det nya musikprogrammet Lux.

Lux - ett program där det inte finns kategorier inom musiken, endast tidlösa pärlor. Det är en 3 timmars resa där de yttersta punkterna är punk, jazz och visor.

Jag är glad över att vi kan erbjuda den här nysatsningen på kanalen nu i höst för vi vet att musiken engagerar. Vi vill erbjuda en så bred och relevant bevakning av det finlandssvenska musikutbudet som möjligt, men också överlag den musik som är relevant för vår publik. Läs mera om Lux och Måns Strömberg här.

El Bunu / Måns Strömberg
Lux med El Bunu på söndagar med start 2.9 klockan 15.03. Temat för det första programmet är helighet. Redaktör El Bunu, Måns Strömberg El Bunu / Måns Strömberg Bild: Adam MacKintosh DJ Bunuel,måns strömberg

Vegas kvällar får tydligare teman

De direktsända kvällarna med start efter de fördjupande nyheterna i Aktuellt 17 får från och med september tydligare teman.

Vår musik sänds också i fortsättningen på måndagar men från och med september redan från klockan 17.30 inom ramen för Vega kväll. Vegatoppen hör du torsdagar klockan 17.30. Måndagar och torsdagar är således vigda för musik med fokus på det finlandssvenska musiklivet.

Vi har valt att tidigarelägga programmen för att vi vet att det är flera som lyssnar den tiden på kvällen. På det här sättet blir det också ett klart tema för Vegas kvällar vilket har önskats av publiken. Samtidigt finns det mera nytt innehåll i flödet och antalet repriser minskar klart. Också det här har vi fått respons på under året.

I Vegas onsdagskvällar fortsätter vi fokusera på familjeliv och föräldraskap. Det här betyder att det direktsända som form finns kvar alla kvällar i Vega och det är viktigt för att vi ska kunna reagera snabbt på händelser i samhället när det så krävs.

Nya sändningstider och repristider i Yle Vega hösten 2018

Vår musik och Vegatoppen flyttar och börjar redan klockan 17.30 måndag respektive torsdag.

Kvanthopp sänds från och med 2 september söndagar klockan 8.05 och i repris torsdag kvällar klockan 20.03.

Eftersnack sänds som tidigare fredagar klockan 15.03 men får ny repristid söndagar klockan 18.03.

Fokus på sänds som tidigare lördagar klockan 13.03 men får ny repristid, onsdagar klockan 20.03.

Aktuellt 17 sänds som tidigare direkt kl 17 alla vardagar men inte i repris samma kväll efter kl. 22. Programmet finns på Arenan.
Dagens debatt, Slaget efter 12 i repris kl. 22.15.

Vegasporten slutar i Vega och sänds inte längre söndag eftermiddagar. Däremot blir det korta sportnyheter i samband med nyheterna kl. 16 alla dagar i veckan.

Ett ord inför helgen sänds på lördagar kl. 18.03.

Yle Vegas tablå hittar du här!

Aktuellt 17 hittar du på Arenan alla dagar, men inte i repris i Vegas sena kvällar mera. Nyheter är färskvara och i och med att vi sänder nyheter alla jämna klockslag till och med klockan 22 kan vi uppdatera med det senaste i våra direktsända nyhetssändningar och i våra andra direktsändningar under kvällen.

Dagens debatt, Slaget efter 12, sänds som tidigare direkt efter klockan 12 alla vardagar och i repris samma kväll klockan 22.15.

Vega dans är populärt - snart hittar du programmet också på Arenan

Dansande par.
Dansande par. dansband

Lördagkvällens Vega dans är ett av de program som får nästan mest respons. Det är ett älskat program som nu i höst också finns på Arenan. I somras förlängde vi sändningen och på publikens begäran fortsätter dansen i Vega hela hösten alla lördagar klockan 19.15-21. Hans-Åke Manelius är redaktör för programmet.

Sporten finns på alla plattformar

Vegasporten som sänts söndag eftermiddagar, slutade nyligen i Yle Vega. Nu erbjuder vi sportnyheter alla dagar i nyheterna klockan 16 och i våra andra sändningar närhelst det är sport på agendan såklart. Det senaste i sportvärlden hittar du på webben svenska.yle.fi/sport eller arenan.yle.fi

För dig som gillar snacket om och kring sport kan jag varmt rekommendera Yle Sportens podd med Antti Koivukangas, Christian Vuojärvi och gäster.

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Anne Hietanen och Ida Henriksson är tillbaka med bokprat senare i september, på Arenan och torsdagkvällar klockan 19.22 i Yle Vega. Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla Bild: Björn Karlsson ida henrikson

Vega syns och hörs från olika evenemang i Svenskfinland

Vi väljer varje år att vara på plats på flera olika evenemang runt om i Svenskfinland. Yle Vega sände nyligen från Juthbacka marknad och hörs igen direkt från Ekenäs marknad. Det är ytterst viktigt att träffa dig som lyssnar och ha en möjlighet att diskutera Yle Vegas utbud direkt.

Marknad.
Yle Vega på Juthbacka marknad i Nykarleby. Marknad. Bild: Yle/Sara Bergström marknader,Juthbackamarknaden,Yle Vega

Det lokala, människoöden och berättelser i vår näromgivning engagerar. Det visar inte minst den respons vi fick på Juthbacka marknad. Vegas regionala sändningar, från fem regioner alla morgnar och tre regioner alla förmiddagar är viktiga. Yle Vega som sällskap och informationskanal om smått och stort i samhället och världen inte att förringa.

Jag önskar dig en skön höst med tid att lyssna både på gamla favoriter och nya röster i radio eller på Arenan.

Juthbacka marknad i Nykarleby.
Publiken gillade Yle Vegas satsning på Juthbacka marknad. Juthbacka marknad i Nykarleby. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist juthbacka marknad

Nyligen publicerat - Vega