Hoppa till huvudinnehåll

Kakaopulvret O’boy slut i Sverige – privatpersoner säljer dyrt på nätet

En kopp kakao, med två chokladbitar på fatet. På bordet ligger några kanelstänger.
Svenskarna får nöja sig med andra märken tills O'boy-pulvret återvänder till butikerna. En kopp kakao, med två chokladbitar på fatet. På bordet ligger några kanelstänger. Bild: Mostphotos kryddväxter,Kakao,kakaopulver,Chokladdryck,Cinnamon,chocolate,Cocoa

Förseningar i installationen av en ny produktionslinje på fabriken som tillverkar O’boy i Sverige har lett till att hyllorna gapar tomma. Läget utnyttjas av privatpersoner som säljer pulvret för tiotals - i vissa fall hundratals - euro, skriver SVT.

I fredags rapporterade tidningen Aftonbladet att dryckespulvret hade försvunnit från butikerna runtom i Sverige. Orsaken uppges från Mondelez, som producerar pulvret, vara en ny produktionslinje som håller på att installeras och som nu försenats.

Bristen på pulvret har lett till att flera privatpersoner försöker sälja sina burkar på nätet. Patrik Lundberg berättar till SVT att flera personer genast hörde av sig när han lade upp en annons.

- Folk är väl galna så länge det gäller socker. En del betalar vad som helst för O’boy tydligen, säger han.

500 euro för tre portioner

En del försäljare har gått in med ett visst mått av humor. Klaus-Peter Beiersdorf, som Aftonbladet talat med, säljer tre portionsförpackningar av pulvret för 5000 kronor, ungefär 470 euro.

Annonsen var skämtsam, men kort därpå hörde en person av sig och erbjöd 4 500 kronor för portionspaketet.

- Om någon seriöst ger mig 5000 spänn så kommer jag definitivt sälja den, säger han till tidningen.

Enligt SVT är det fortfarande tomt i butikshyllorna, och det finns inga klara besked på när produktionen kan återupptas och lagren fyllas på.

Märks också i Finland

Matias Loppi som ansvarar för anskaffningen av kakaodrycker vid K-gruppen säger att det en månad eller två framöver kan vara svårt att komma över O´boy.

Tillverkaren levererar visserligen dryckespulvret till Keskos affärer, men det räcker inte åt alla.

Sortimentchef Jussi Mannila från S-gruppen säger att bristen på O´boy inte märks så mycket i andelslagsgruppens butiker.

- Det kan vara slut i vissa butiker, men det är i så fall bara tillfälligt, säger Mannila.

Artikeln uppdaterad kl. 21.03 med uppgifterna om läget i Finland