Hoppa till huvudinnehåll

Karlebys nya park har Nordeuropas största klätterställning – plus dj-bås och skridskobana

Brita Marias park i Karleby.
Klätterställningen är åtta meter i diameter och 2-3 meter hög. Brita Marias park i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist parker,Karleby,klätterställning,brita marias park

I en ny park i Karleby ryms allt från klätterställningar, amfiteater, graffittivägg till skatepark och skridskobana. Parken har kostat en halv miljon euro att anlägga och målet är att få folk att röra på sig.

Brita Marias park är ingen vanlig park enligt idrottssdirektör Lotta Nyqvist i Karleby.

- Den här klätterställningen är åtta meter i diameter, 2-3 meter hög och Nordeuropas enda så här stora klätterställning, säger Nyqvist.

Mattespel och musik åt skejtare

Dj-bordet är det enda i sitt slag i Finland. Där får man ta sin telefon och fixa musik åt skejtboardåkarna i deras anläggning med både skateboardinggrop och pumptrackbana.

- Man kan också ta två telefoner och spela tillsammans, scratcha och loopa. Det hörs i skateparken eller längre bort beroende på inställningarna.

Parken är en av ungefär 20 näridrottsplatser som Karleby har byggt sedan början av 2000-talet. Enligt Nyqvist är tanken att parkerna också ska vara pedagogiska. I det elektroniska lekredskapet finns sensorer i marken och kameraoptik uppe i bågen.

- Man kan välja olika spel med till exempel musik. Det finns också ett mattespel och jag tror det här kommer att bli populärt.

Redskapet fungerar på finska, svenska och engelska.

Brita Marias park i Karleby.
Dj-bordet är det enda i sitt slag i Finland. Brita Marias park i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,parker,graffiti,brita marias park

Strategiskt val att satsa på parker

Enligt Nyqvist har Karleby medvetet satsat på att bygga upp idrottsplatser i närheten av skolor och bostadsområden.

- Under årens lopp har målsättning blivit att parkerna ska vara mångsidiga men också ha olika profiler.

Till exempel ska den nya parken vid Storkisbacken och intill campus betjäna studerande. Därför är temat för den parken fitness och cykling.

I Brita Marias park ryms också en graffitivägg och en 500 meter lång rullskridskobana som på vintern ska bli isbana.

Pengar från stiftelse

Den nya parkens namn Brita Marias park kommer från stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Den stiftelsen har donerat mer än 370 000 euro för parken.

I parken finns också ett arboretum med över 90 olika sorts buskar och träd. Till det har Anders Chydenius-stiftelse och UPM donerat träd.

Staden bidrar med omkring 100 000 euro och statsstödet är drygt 40 000 euro.

Läs också