Hoppa till huvudinnehåll

Lavinartad Twitter-framgång: Donerade flygpoäng hjälper familjer som splittrades av Trumps "nolltolerans"-migrationspolitik

En mamma återförenas med sin son den 7 augusti 2018.
En mamma återförenas med sin son den 7 augusti 2018 En mamma återförenas med sin son den 7 augusti 2018. Bild: AFP / Lehtikuva familjeåterförening,Återförening,familj,barn (åldersgrupper),föräldrar,Mamma,Kram,Nolltolerans

En ny framgångsrik hjälpmetod har plötsligt tagits i bruk som hjälp för förtvivlade föräldrar och barn som blivit åtskilda vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Migrantfamiljer blev tvångsseparerade strax innanför USA:s gräns till följd av president Trumps migrationspolitiska beslut om "nolltolerans" riktad mot migrantfamiljer.

Trots att över 1 400 separerade familjemedlemmar återförenats i enlighet med domstolsbeslut så har minst 711 barn inte haft möjlighet att förenas med sina familjer.

Bland de här barnen har åtminstone 431 inte hittat sina föräldrar eftersom många föräldrar har utvisats från USA.

Ickevinstdrivande organisationer har försökt arbeta för återföreningsprocessen men resekostnaderna för familjemedlemmar som ska återförenas är höga.

Myndigheter och frivilligorganisationer har jobbat hårt med att försöka förena de familjer som splittrades till följd av president Trumps migrationspolitiska beslut - men hjälparbetet fick en plötsligt ny dimension via sociala medier.

Vanliga resenärer och affärsmän som reser mycket har börjat donera de flygpoäng som de har samlat på sig tack var flitigt resande.

På det här sättet kan man täcka kostnaderna för resor som gör det möjligt för föräldrar att nå sina barn.

Det har hela tiden varit möjligt att donera flygpoäng men under den senaste tiden har donationerna plötsligt ökat explosionsartat tack vare en viral tweet

Donationerna ökade lavinartat efter en tweet som blev viral. En av förmedlingsorganisationerna uppger att mängden donerade flygpoäng under den senaste veckan varit större än under de senaste 23 månaderna.

Ett flertal organisationer - bland dem Miles4Migrants och Michigan Support Circle - tar emot donationer från flitiga resenärer och kan den vägen boka flygbiljetter för splittrade familjer.

Ända sedan familjer i gränsområdet drabbades av de påtvinga
de separationerna har flitiga resenärer erbjudits en möjlighet att donera sina flygpoäng - men under den senaste tiden har man sett en explosion av donationer - och detta tack vare en enskild tweet.

Fingeravtryck tas på en liten pojke innan han återförenas med sin mor
Fingeravtryck tas på en liten pojke innan han återförenas med sin mor Fingeravtryck tas på en liten pojke innan han återförenas med sin mor Bild: AFP / Lehtikuva förvisning,migranter,tvångsåtgärder,familjeåterförening,Återförening,familj,barn (åldersgrupper),föräldrar,Nolltolerans

Det var professor Beth H. Wilensky vid universitetet i Michigan som skickade i väg sin tweet den 6 augusti. Hon hade via en Facebook-grupp hört om att det fanns en möjlighet att donera flygpoäng.

Wilensky skrev på Twitter att hon hade hjälpt en pappa och hans treåriga son att flyga iväg från Michigan. Pojken hade förts till Michigan från gränsen där han hade separerats från sin familj. Senare kunde pappan och sonen förenas med resten av familjen.

Via Twitter bad Wilensky andra människor meddela om de hade flygpoäng att donera.

Hoppa över Twitterpostning

Resultatet syntes genast och en hel rad frivilligarbetare anmälde sig för att få processen att löpa.

Enligt Andy Freedman, en av ledarna för Miles4Migrants, blev Wilenskys tweet snabbt retweetad över 30 000 gånger och gillad över 138 000 gånger.

Efter det började donationerna rulla in. Det har donerats miljontals flygpoäng sedan tweeten började spridas.

Många ser systemet med flygpoäng som ett genialt sätt att använda sig av något som är lätt att avstå ifrån och som kan hjälpa människor som befinner sig i akut nöd.

Den som donerar sina poäng får också veta exakt vem det är som får hjälpen. Det blir mindre abstrakt - och mera påtagligt för donatorerna.

Källor: nordic.businessinsider, miles4migrants

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes