Hoppa till huvudinnehåll

Målet hägrar – Svenska gården i Åbo snart färdigrenoverad

Tony Jäntti utanför Gillesgården i Åbo
Tony Jäntti utanför Gillesgården i Åbo. Tony Jäntti utanför Gillesgården i Åbo Bild: Ville Hupa / Yle Åbo,renovering,tony jäntti

Slutspurten väntar för renoveringen av Svenska gårdens fastigheter i Åbo. Målet närmar sig, men ännu återstår flera saker att göra.

Luftkanaler ska dras, lister ska dras, brädor och betongplattor ska placeras på rätta ställen, en hiss ska monteras på plats inne i Bassihuset. Bland annat.

Men så småningom börjar renoveringsarbetena i Svenska gårdens tre fastigheter bli färdig, tror Tony Jäntti, vd för Svenska Gården Ab.

- Bassihuset börjar vara klart, vi har förhoppningsvis granskning redan den här veckan.

Helt ny husdel byggdes till

Jäntti lyfter fram den helt nya delen av Bassihuset som byggts till på innergården.

- Man har utvidgat huset med en ny byggnad i tre våningar. Källare, gatuplan och andra våningen som inrymmer restaurang och kök.

en nyinredd restaurang
Restaurang Bassi är nyöppnad. en nyinredd restaurang Bild: Ville Hupa / Yle Åbo,restauranger,restaurang bassi

Den nya fiskrestaurangen öppnade sina dörrar på fredagen. Jäntti tror att stället har goda förutsättningar att klara sig i den tuffa konkurrensen i Åbos restaurangvärld.

- Läget är ypperligt och profileringen som fiskrestaurang är mycket välkommet.

Mönster i taket
Mönster i taket Bild: Ville Hupa / Yle tak,svenska gården i åbo

Arbete återstår

Men några saker återstår ännu att göra också i Bassihuset.

- Den där visade sig vara tio centimeter för kort, så det behövs en ny, säger Tony Jäntti plötsligt.

Han pekar på en lång, gängad stång som ligger och lutar på en vägg inne i en av husets lokaler. Stången påminner om en jättelik skruv, och den behövs för hissen. Men snart ska den alltså bytas ut.

Också Gillesgården renoveras

Gillesgården har också genomgått en grundlig förändring och har fått ett helt nytt ventilationssystem.

Rör längs med en vägg.
Rör längs med en vägg. Bild: Ville Hupa / Yle Rör,renovering,svenska gården i åbo

- Hustekniken förnyas helt och hållet, det gäller ännu att dra några nya luftkanaler.

Källarvåningens lokaler får också ny karaktär. Det blir nya mötesrum och toaletter. Det som kallades spegelsalen ska i fortsättningen användas som förvaringsutrymme.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland