Hoppa till huvudinnehåll

Ny domstolsmyndighet placeras i Vanda

Symboler för rättvisa
Den nya domstolsmyndigheten inleder sin verksamhet i början av 2020. Symboler för rättvisa Bild: Mostphotos / Evgenyi Lastochkin domstolar,rättvisa,domar,domare,rättegång,straffprocess,Ordförandeklubba,Lagbok,Dike,rättvisans gudinna

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) har bestämt att den nya domstolsmyndigheten ska placeras i Vanda. Den nya domstolsmyndigheten inleder sin verksamhet i början av 2020.

Fler än 10 orter runtom i Finland var intresserade av att bli placeringsort för den nya myndigheten. I slutskedet kvarstod sju kandidater: Helsingfors, Vanda, Esbo, Joensuu, Kouvola, Rovaniemi och Vasa.

Den nya domstolsmyndigheten har som uppgift att styra, utveckla och stödja domstolarnas verksamhet samt att sköta domstolarnas centraliserade förvaltningsuppgifter. Myndigheten ska också ansvara för ordnandet av utbildning för domare och övrig personal. För tillfället sköts de här uppgifterna av justitieministeriets justitieförvaltning.

– Domstolsmyndigheten bygger en starkare brandvägg mellan politiker och domstolar. Kärnpelaren i medborgarnas rätsskydd och i samhällsordningen är en stark tillit till domstolarna, säger Häkkänen i ett pressmeddelande.

Till myndighetens uppgifter hör inte att sköta ärenden som anknyter till exempelvis löneutbetalning.

I valet av placeringsort tog man enligt ministeriet i beaktande att förändringen inte skulle medföra extra utgifter för domstolarna.