Hoppa till huvudinnehåll

Ny utbildning för proffsmusiker startar i Karleby nästa år

rso kamarimusiikkikonsertti 5
rso kamarimusiikkikonsertti 5 Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu violin

En ny utbildning för musiker startar vid Yrkeshögskolan Centria nästa år. Utbildningen är unik eftersom den ordnas i samarbete med Mellersta Österbottens kammarorkester.

Det handlar om en högre högskoleexamen för orkestermusiker inom musikpedagogik.

- Då vi har en så fin orkester med speciell klang och lång erfarenhet så är det här ett bra tillfälle att jobba med dem. Någon liknande orkester finns inte i Finland, säger Annika Mylläri som är utbildningsansvarig för musiken på Centria.

Svårt få plats som proffsmusiker

Eftersom Mellersta Österbottens kammarorkester är en stråkorkester kan bara musiker med sådana instrument söka till utbildningen.

De studerande kommer under utbildningen att periodvis spela tillsammans med kammarorkestern

- Det är hård konkurrens för att bli musiker i någon proffsorkester. Och det är fint om vi får vara med och utveckla yrkeskunskapen hos de som söker sig till den här utbildningen. Mellersta Österbottens kammarorkester är en unik miljö att lära sig i, säger kammarorkesterns intendent Marjukka Puutio.

"Fint för hela kulturfältet i Mellersta Österbotten"

Studierna ger proffsmusiker en möjlighet att utbilda sig samtidigt som de jobbar med annat.

I utbildningen ingår förutom orkesterspel också kammarmusik, utveckling av allmänna kunskaper inom orkestermusik och repertoarkännedom.

- Det här samarbetet är fint för hela kulturfältet i Mellersta Österbotten. Tillsammans kan vi erbjuda en höglassig skräddarsydd studiehelhet och våra studerande får i praktiken känna på vad det krävs för att spela i en proffsorkester, säger Mylläri.

Utbildningen ger behörighet för offentliga tjänster på samma sätt som högre högskoleexamen från andra högskolor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten