Hoppa till huvudinnehåll

Nytt landslagskaos i Danmark – nu vägrar herrarna spela, oklart hur det går med Nations League-premiären

Christian Eriksen i landslagsuniform.
Christian Eriksen och landslagskollegorna vägrar spela. Christian Eriksen i landslagsuniform. Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press Danmarks herrlandslag i fotboll,Christian Eriksen

En ny avtalskonflikt har blossat upp i Danmark. Ett knappt år efter att damlandslaget strejkat på grund av att förhandlingarna strandade är det nu herrlandslaget som vägrar spela. Vad det innebär för NL-premiären är höjt i dunkel.

På söndag ska Danmark inleda sitt Nations League med en hemmamatch mot Wales. Redan i övermorgon ställs laget mot Slovakien på bortaplan för en vänskapsmatch.

Men vem kommer att stå på plan? Det vet i nuläget ingen.

Herrlandslaget och det danska fotbollförbundet, DBU, håller som bäst på att förhandla fram ett nytt avtal gällande ersättningar under de kommande åren.

Förhandlingarna har inte lett någon vart och på söndagskvällen hade förbundet satt en deadline för spelarna att ta ställning till ett tillfälligt avtal som skulle ha täckt veckans landslagsmatcher.

Spelarna kontrade istället med att föreslå att det gamla avtalet skulle förlängas.

Oacceptabelt, sade förbundet.

Då kommer vi inte till landslagssamlingen, sade spelarna.

"Ett icke-erbjudande"

– Jag anser att det är ett icke-erbjudande. Spelarföreningen ger oss ett avtal som har gått ut och som inte vi vill förlänga. Vi kommer inte att förlänga det och det vet spelarföreningen mycket väl. De har inte erbjudit oss något som vi kan eller kommer acceptera, säger förbundets kommunikationschef till nyhetsbyrån Ritzau enligt bland andra Expressen.

– Om DBU inte säger ja till vårt avtal, så kommer vi inte till samlingen, konstaterade i sin tur Borussia Dortmund-liraren Thomas Delaney.

Landslaget skulle inleda sin samling i dag.

Så sent som i fjol var det damlandslaget som strejkade då man inte kom överens om ett nytt avtal med förbundet. Damerna strejkade under en VM-kvalmatch mot Sverige och hotades att diskas från kvalet helt och hållet. I november 2017 kom parterna överens om ett fyraårigt avtal.

Hur det går för herrlandslagets planerade matcher mot Slovakien och Wales är i nuläget oklart.

Också chefstränaren borta – spelarna möts på annat ställe

Enligt norska TV2 kommer inte heller den norska chefstränaren Åge Hareide att delta i landslagssamlingen.

– Det kommer att vara en annan tränare som står på sidolinjen mot Slovakien och Wales, säger Flemming Toft, expertkommentator för danska TV 2 för sajten och tillägger:

– Det är ganska ovanligt.

Enligt Ekstra Bladet kommer de uttagna landslagsspelarna nog att mötas – men på annan ort. Därifrån kan de sedan hoppa in på kort varsel om förbundet och spelarföreningen kommer överens om villkoren.

Men på basis av Christian Eriksens kommentarer verkar en lösning inte nära.

– DBU tycker om att skylla på oss för att vara osolidariska i media – som om vi inte skulle bry oss. Det är ändå vi som står för grovjobbet också inom förbundets olika satsningar, som när jag spelar boll med barnen i min fostrarförening. Det är orimligt att beskylla oss för att inte bry oss om någon annan än oss själva, säger landslagsstjärnan.