Hoppa till huvudinnehåll

Osäkert med ny väderstation på Klobbskat

Segelbåt på havet, Replotbron syns i bakgrunden.
Segelbåt i Vasa skärgård. Segelbåt på havet, Replotbron syns i bakgrunden. Bild: Jukka Tyni/Yle segelbåt,Replotbron,segling,Kvarken

Det är osäkert om det alls blir någon ny väderstation på Klobbskat i Korsholm. Enligt meteorolog Mikael Frisk på Meteorologiska institutet prioriteras andra projekt just nu.

Enligt Frisk kommer man i år att fortsätta planera för en station men den förverkligas tidigast nästa år.

- Jag vet inte om det blir av, jag hoppas det om det är upp till mig. Men vi har andra projekt som går före.

Bakgrunden är att när Meteorologiska institutet bygger nya stationer vill man gärna ha två mätstationer för att jämföra resultat. Men eftersom stationen på Valsörarna inte har samlat observationer om snömängd eller regn på flera år så blir en ny station i Klobbskat inte så intressant, enligt Frisk.

- Det har gått så länge sedan vi fick sådana observationer från Valsörarna att det inte är bråttom med någon ny station för vi kan inte koppla ihop resultaten från de två stationerna, säger Frisk.

Karleby saknar helt station

Ett av projekten som går före Klobbskat är en ny station i Karleby. Frisk var i Karleby förra veckan för att titta på möjliga placeringar för en ny station där.

- Där finns ingen mätstation alls just nu.

I dag finns mätstationer i Österbotten i åtminstone Kronoby, Jakobstad, Vasa och Korsnäs.

Skulle mäta mer än vid Valsörarna

Den nya väderstationen vid Klobbskat skulle enligt planerna samla information om bland annat temperatur, regn, snödjup och vind.

I dag finns en väderstation vid Valsörarna men efter att sjöbevakarna lämnade stället fås enbart information om temperatur, vind, fuktighet och lufttryck därifrån.

Meteorologiska institutet ska via den nya väderstationen också mäta fuktighet, molnighet och sikt.

Korsholms kommun vill fortfarande ha väderstation i Klobbskat

Korsholms kommun vill fortfarande ha en väderstation till Klobbskat. Korsholms kommuns tekniske direktör Ben Antell säger att de gärna ser att det anläggs en väderstation i Klobbskat.

- Det är ett speciellt område, både för de som rör sig på land och till havs.

Antell påpekar att väderfenomen i skärgården kan variera på korta avstånd. Han säger att väderstationen behövs under årets alla årstider.

- Det här är första gången jag hör om Meteorologiska institutets planer att skjuta upp väderstationen i Klobbskat. Före jag sett ett beslut från Meteorologiska instituet kan jag inte säga något om hur vi på kommunen går vidare.

- Vi hoppas att den blir av.

Korsholms kommun var beredd att arrendera ut ett 200 kvadratmeter stort område i Klobbskat för väderstationen.

Artikeln updaterad 5.9.2018 klockan 13.31 med kommentarer av Ben Antell på Korsholms kommun.

Läs också