Hoppa till huvudinnehåll

Rikliga algblomningar i Östnyland igen: "Viken är helt grön"

Algblomning i skärgården
Bilden är tagen i Hötervik på Kalvön i Borgå skärgård den 3.9.2018. Algblomning i skärgården Bild: Kenneth Lindberg Östra Nyland,alger,miljö,algblomning,Kalvön

De blågröna algerna försvann från de östnyländska stränderna då vädret blev svalare för någon vecka sedan – men nu är de tillbaka och det med besked. Kenneth Lindbergs strand i Borgå skärgård är täckt av en grön alggröt.

Under den senaste veckan har många östnylänningar blivit förvånade då de har sett rikliga mängder blågröna alger vid sina stränder.

I Naturväktarnas grupp på Facebook rapporteras om blågröna alger både i Sibbo och i Borgå, medan det också finns rikligt med blågröna alger i Hattom i Lovisa enligt tjänsten Järvi-Meriwiki.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Båt och blågröna alger
Lena Koski fotograferade blågröna alger vid fastlandet på gränsen mellan Borgå och Sibbo under veckoslutet. Båt och blågröna alger Bild: Lena Koski Blågröna alger

En av dem som har rikliga mängder blågröna alger vid sin strand är Kenneth Lindberg som bor på Kalvön i Borgå skärgård så gott som året runt.

Han är på stranden på norra ändan av ön då Yle Östnyland ringer upp honom på måndagsförmiddagen.

– Viken är helt grön, säger Lindberg.

Det är helt otänkbart att simma och man kan inte använda det till att tvätta sig― Kenneth Lindberg

Enligt honom täcks viken av ett tjockt, grötigt lager av blågröna alger då det blåser en svag nordlig vind på Svartbäckfjärden. Då driver algflottorna in i viken.

– För ungefär en månad sedan fanns här ganska mycket blågröna alger men de har varit borta emellanåt. Nu när det har varit vackert, stilla väder med lite svag ostlig och nordlig vind samlas de här igen.

Algläget blir sakta värre

Det har funnits blågröna alger i viken varje sommar, men Kenneth Lindberg uppskattar att situationen sakta men säkert har förvärrats. Så mycket blågröna alger som i år har han ändå aldrig sett förut.

Lindbergs teori är att det kommer ut mer näringsämnen i Svartbäckfjärden än förut, och att det i kombination med sommarens värmebölja är orsaken till algblomningen.

Blågröna alger
Blågröna alger Bild: Kenneth Lindberg Blågröna alger,Kalvön
Blågröna alger
Blågröna alger Bild: Kenneth Lindberg Blågröna alger,Kalvön
Blågröna alger
Blågröna alger Bild: Kenneth Lindberg Blågröna alger,Kalvön

Hur känns det att det finns stora mängder blågröna alger ännu den här tiden på året?

– Du kan ju tänka dig hur det känns. Man kan inte göra något med vattnet. Det är helt otänkbart att simma och man kan inte använda det till att tvätta sig. Min fru skulle tvätta mattor i går men det gick inte, så det är ganska katastrofalt.

Vad gör ni nu då ni inte kan använda havsvattnet?

– Man får hålla sig på land, konstaterar Kenneth Lindberg.

Kenneth Lindberg bor på Kalvön i Borgå skärgård

Läs också