Hoppa till huvudinnehåll

Armomurhaaja är Finlands Oscarskandidat

Matti Onnismaa i filmen Armomurhaaja.
Matti Onnismaa i filmen Armomurhaaja. Matti Onnismaa i filmen Armomurhaaja. Bild: Handout/Sari Aaltonen/It's Alive Films Matti Onnismaa,Oscar,Euthanizer

Finlands Oscarsjury har sagt sitt. Det blev en film om en mekaniker som avlivar husdjur som ska representera vårt land vid vinterns filmfest.

Sakteliga börjar kandidaterna till diverse Oscarsstatyetter sållas fram, och kategorin ”bästa utländska film på annat språk än engelska” har fått sin finländska kandidat.

Det är Armomurhaaja (på svenska ungefär "Barmhärtighetsmördaren") som får förevisa finskt filmkunnande.

I svenskspråkiga sammanhang har filmen gått under sitt engelska namn, Euthanizer.

Armomurhaaja är en svart komedi som handlar om en mekaniker som avlivar gamla och sjuka husdjur som bisyssla.

"Möjliggör många olika tolkningar"

Juryn motiverar sitt val med att filmen har en stark, egen röst. Den framför en originell berättelse och de grundliga iakttagelserna möjliggör många olika tolkningar.

Teemu Nikki står för både manuskript och regi, och han har också producerat filmen tillsammans med Jani Pösö.

Huvudrollen spelas av Matti Onnismaa.

Den 22 januari blir det klart om filmen kommer med bland de fem finalisterna i kategorin "bästa utländska film på annat språk än engelska" på Oscarsgalan.

Själva galan går av stapeln den 24 februari.

Regissören och manusskribenten Teemu Nikki med den Jussi-statyett han fick för bästa manus till filmen Armomurhaaja i mars 2018.
Filmen Armomurhaaja fick pris för bästa manuskript på Jussigalan i mars 2018. Teemu Nikki, regissör och manuskriptförfattare, tog emot priset. Regissören och manusskribenten Teemu Nikki med den Jussi-statyett han fick för bästa manus till filmen Armomurhaaja i mars 2018. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Euthanizer,Film (rock group),Teemu Nikki