Hoppa till huvudinnehåll

Christoffer Strandberg slutar på X3M – här är hans avskedstal

Christoffer Strandberg och alla hans goda karaktärer har förgyllt X3M under tre år, men nu är det dags för nya äventyr. Här tackar han för sig.

Tarja Halonen, Donald Trump och så klart Hugo Manelius. Det är bara några av de personer vi fått träffa genom Christoffer Strandberg.

Christoffer gjorde entré i X3M:s morgonshow för tre år sedan och sedan dess har han och hans karaktärer dykt upp på olika håll på X3M.

Men nu säger han hej då (i alla fall för den här gången) och styr i stället stegen mot det finska humorprogrammet Putous.

Innan vi tar farväl måste vi fråga den självklara frågan: Hur känns det?

- Jag är väldigt lättad över att jag äntligen får prata om det, efter månader av hemlighållande. Jag har varit sjukt nervös för att möta folks reaktioner och jag är också nervös inför den första livesändningen. Samtidigt är jag också väldigt taggad.

- Så fort jag tänker på X3M känner jag också lite sorg. På X3M har jag fått odla min humor och utveckla olika karaktärer. Jag har jättemånga bra vänner där och jag har aldrig varit så länge på en och samma arbetsplats.

Hugo Manelius sjunger i Morkkisvisan
Du har väl inte missat Hugo Manelius hit "Morkkis"? Hugo Manelius sjunger i Morkkisvisan Christoffer Strandberg,Yle X3M

Vad är mest nervöst med att börja jobba på finska?

- Det som är härligt men också utmanande är att jag får börja om från början. Den finska publiken vet ju inte vem jag är. Det är mycket improvisation i Putous och fastän min finska är stark så är mitt känslospråk svenska. Därför blir det säkert en del liveöversättande under sändningen.

- De referenser som fungerar på en svenskspråkig publik kanske inte heller fungerar på en finskspråkig sådan. Jag har drivit mycket med Svenskfinland men nu blir perspektivet ett annat. Jag vet inte hur mycket av Svenskfinland jag kommer att ta upp, men jag är ju finlandssvensk och det ska jag inte dölja. Det ska med på något sätt.

Christoffer Strandberg som Tarja Halonen + en hamster.
Vi har också fått träffa olika djur med den folkkära Tarja Halonen. Christoffer Strandberg som Tarja Halonen + en hamster. Bild: Claudia Rybin/Yle (Riksdagshuset: Touko Yrttimaa/Yle) Christoffer Strandberg,helsingfors,Riksdagshuset (Finland),Tarja Halonen

Vad kommer du att sakna mest från X3M?

- Oj, var ska jag börja? Gemenskapen, som faktiskt är ganska unik. Tillåtelsen att utvecklas och testa på olika saker. Du får fria händer men också ett stort ansvar. Jag rekommenderar X3M som arbetsplats till alla!

- Jag har också uppskattat att jobba för ett statligt bolag där det är högt i tak för att skapa humor. Humor är viktigt, också inom journalistik.

Vi säger lycka till Christoffer, och tack för alla härliga skratt! Hoppas vi ses snart igen!

Och du! Vill du fortsätta hänga med Christoffer? Putous börjar den 20 oktober och håller på i åtta veckor.