Hoppa till huvudinnehåll

En av tre ungdomar har bevittnat sexuella trakasserier på nätet – "Min pojkvän hotade att lämna mig om jag inte skickar nakenbilder – jag fick panik och började gråta"

Kvinna som sitter framför en bärbar dator med en smarttelefon i handen.
Kvinna som sitter framför en bärbar dator med en smarttelefon i handen. Bild: Antonio Guillem / Mostphotos Social media,Office,data,keyboard,Student,Laptop,smarttelefoner,Young,text messaging,Mobile,screen,Online,Phone

Många barn och unga har sett en annan person trakasseras på nätet. Kring tio procent av flickorna och fem procent av pojkarna har själva blivit utsatta, visar en färsk undersökning.

Enligt en ny enkät av Rädda barnen har över 30 procent av barn och unga har bevittnat sexuella trakasserier på nätet.

Flickor utsätts för klart mer trakasserier än pojkar. Av de tillfrågade svarade över tio procent av flickorna att de hade trakasserats sexuellt. Motsvarande siffra för pojkar var under fem procent.

Den mest utsatta gruppen var flickor på första och andra årskursen i gymnasiet.

Oönskade avklädda bilder och videor

I samband med undersökningen ombads ungdomarna beskriva trakasserierna. Flickorna hade till exempel oftare fått nakenbilder av pojkar.

- Jag har fått oönskade bilder och blivit verbalt trakasserad, till exempel: "jag kunde knulla dig". Jag tänkte att det kändes ångestfyllt, med å andra sidan är det rätt normalt, berättar en av de svarande.

Enligt enkäten ansåg majoriteten av barn och unga att de flesta sexuella trakasserier som sker digitalt är förklädda till skämt. Ibland var avsikten att få acceptans och beundran av kompisar och att förolämpa.

Skicka nakenbilder eller bli dumpad

En del av trakasserierna hade att göra med nakenbilder.

Ungdomarna var inte kategoriskt negativa till att skicka nakenbilder på sig själva. Var tredje pojke tyckte det vara okej att be om avklädda bilder eller videor av sin partner. Var femte flicka tyckte det samma.

Nästan hälften av flickorna och över 60 procent av pojkarna i gymnasiet, godkände skickandet av erotiska bilder, om avsändaren själv var okej med saken.

De öppna svaren visar emellertid att vissa anser det vara ångestframkallande att bli ombedd att skicka bilder och videor på sig själv. En av de svarande berättar hur pojkvännen pressat personen att skicka avklädda bilder.

- Min pojkvän hotade att lämna mig om jag inte skickar nakenbilder. Jag fick panik och började gråta, berättar den svarande.

Ungdomarna uppger också att de själva får oönskade bilder. Kring en tredjedel av flickorna berättade att de åtminstone ibland fått oönskade, halvnakna eller nakna, bilder eller videor till sin mobil av en annan ung person under det senaste året.

Skammen får ungdomarna att tiga

De barn och ungdomar som upplevt sexuella trakasserier berättade att de oftast blockerar förövaren och berättar för en kompis om det som hänt. Bara en liten del uppgav att de berättat om saken för en vuxen person.

Skam är en av de största orsakerna till att ungdomarna tiger. Nästan hälften av flickorna och över 20 procent av pojkarna säger att de inte skulle berätta om sexuella trakasserier eller mobbning för vuxna, just på grund av skammen.

En annan betydande orsak är att unga är rädda för att vuxna skulle begränsa deras användning av internet eller sociala medier. Många funderar också över vad familjen skulle tänka, om de fick veta att den unga utsatts för sexuella trakasserier.

Rädda barnens undersökning om sexuella trakasserier och mobbning på digitala medier gjordes i februari och mars, och besvarades av 3 210 barn och unga i åldern 12 till 17 år.