Hoppa till huvudinnehåll

Experten efterlyser fler onödiga löpningar och hoppas finska ligan höjer nivån: ”Det är ett helt annat spel”

Adelina Engman och Anna Westerlund kämpar om bollen mot Spanien i april 2018.
Spanien var omöjligt för Finland: 1–7 på två matcher. Adelina Engman och Anna Westerlund kämpar om bollen mot Spanien i april 2018. Adelina Engman,Anna Westerlund,Finlands damlandslag i fotboll

Tre segrar på åtta kvalmatcher och till slut var en VM-turnering inte ens nära för fotbollslandslaget. Finland måste våga mer i anfallet, säger Yle Sportens expert Jessica Lagerblom.

Resultatet talar sitt tydliga språk: Två segrar på två matcher men sedan en seger på sex matcher. VM-kvalet blev ingen succé för Finland.

– Resultatmässigt tycker jag Finland borde ha tagit fler poäng, säger Yle Sportens expert Jessica Lagerblom.

– Israel-matchen ska vara tre poäng, tillägger hon och syftar på oavgjorda 0–0 borta mot Israel i januari.

Det poängtappet kom olämpligt efter två inledande segrar över Serbien och Israel hemma. I kväll tog kvalet slut för Finlands del, med förlust mot Österrike.

– Om man tänker på framtiden så tycker jag att vi med tanke på EM absolut måste slå lag som Österrike, menar Lagerblom.

Anfallsspelet för passivt

Drömmen om VM levde ända fram till fredag förra veckan, då Spanien stod för motståndet. En klar 1–5-förlust senare hade drömmen om VM gått i kras.

– För det första gjorde Spanien mål på helt lätta misstag. Finland spelade bort sig. Vi förlorar jättemycket en mot en, helt försvarsmässigt. I egna boxen blir det oftast grymt farligt, säger Lagerblom.

– I andra ändan är vi inte alls farliga i boxen, säger hon och utvecklar resonemanget kring anfallsspelet:

– Vi är dåliga på att ställa om. När vi ställer om är det en, två spelare och då är det inte så farligt. Hittills har vi levt på att vi har en till två snabba spelare och det räcker inte längre.

– Det är hemskt passivt. En som går med bollen och en annan som tittar på. I anfallsspelet tycker jag att vi har massvis att förbättra och det har vi haft en lång tid. Och det är inte bara damlandslagets problem, det gäller de flesta flicklandslagen också.

Jessica Lagerblom, 2015.
Lagerblom ser mycket potential men nivån måste bli bättre i Finland också. Jessica Lagerblom, 2015. Bild: Yle/Lucas Dahlström jessica lagerblom

Hänger inte bara på landslagstränaren

Anna Signeul tog över landslaget kort före VM-kvalet och hade inte mycket tid på sig för att förbereda spelarna med sina egna metoder. Men Lagerblom lägger också mycket ansvar på vad spelarna gör i vardagen.

– Om du spelar i lag där du aldrig gör dig spelbar utan boll så räcker det inte att Anna säger att du ska göra si och så. Det handlar om vad spelarna gör i vardagen. I anfallsspelet måste man tänka själv lite mera och kan inte bara gå på färdiga noter. I anfallsspelet måste man också kunna vara kreativ och orka ta de där onödiga löpningarna, säger Lagerblom, som räknar upp att spelarna måste bli snabbare, ettrigare, starkare och våga mera.

Och den här utvecklingen har spelarna potential till, betonar hon.

– Jag tror att de finska landslaget kan mycket bättre också med de spelare det har nu. Det är en mental fråga, hur man vågar och gör och lär sig hur man spelar tillsammans. Potential finns till mycket bättre.

Viktigt att spela utomlands

En riktigt positiv trend den här säsongen har varit att landslagsspelarna hittat ner till Europa och bättre klubbar.

– Det som har varit positivt är att vi har spelare som har tagit sig till nya länder och lite bättre klubbar, att det inte bara är Sverige och Norge som gäller längre, säger Lagerblom och nämner Adelina Engmans flytt till Chelsea som exempel.

– Härligt att de kommer till klubbar där de får spela som proffs.

Adelina Engman, Finland-Serbien, hösten 2017.
Engman spelar numera i London och Chelsea. Adelina Engman, Finland-Serbien, hösten 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Adelina Engman,Finlands damlandslag i fotboll

Det är de facto väldigt viktigt att landslagsspelarna åker i väg utomlands för nivån hemma håller helt enkelt inte. Lagerblom hoppas att de finska ligaklubbarna vågar satsa mer på spelarnas individuella utveckling.

– Och inte tänkte bara resultatmässigt. Det kunde göra spelarna mer färdiga för internationell nivå.

Just nu räcker inte nivån i Finland.

– Det finns så mycket tid och utrymme, det är ett helt annat spel, menar Lagerblom.

– Därför känns det tyvärr som om du måste åka utomlands om du vill etablera dig i landslaget.

Lovande att juniorerna tog sig till VM

Något generationsskifte är inte i sikte för landslaget, snarare kan yngre spelare välkommet bidra med mer tävling om speltiden.

– Våra äldsta spelare närmar sig 30, så det är egentligen ingen ålder ännu. Och våra 94:or börjar närma sig 25-årsåldern och det är ju en mogen ålder. Såklart skulle man vilja se att några nya stiger fram, det kan ju vara inifrån truppen och inte alltid utifrån, säger Lagerblom.

Att U17-landslaget tog sig till VM är också viktigt.

– Det är en speciell åldersklass som är mycket bred. Det ska bli jätteintressant att se vad det ger åt flickorna. Ger det den där extra motivationen och förstår de vad som krävs tidigare för att nå världstoppen? frågar sig Lagerblom.

Det får man hoppas, för en sak är säker:

– I det här landet har vi inte möjlighet att tappa en enda talang.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport