Hoppa till huvudinnehåll

Experterna i Naturväktarna - vilka är de?

Älg.
Älg. Bild: YLE/Esko Kitula naturväktarna

Deras röster är bekanta för halva Svenskfinland då de avhandlar frågor om bajshögar, vackra fjärilar och fåglar, insekter och sjögräs m.m. om torsdagskvällarna på sommaren.

Men Naturväktarna hörs också andra tider på året.

Den första onsdagen varje månad hör du dem på Yle Vega från kl. 09.16 och fram till kl. 11 på förmiddagen.

Alla sändningar finns förstås också på arenan.

Naturväktarna har sänts i radion sedan 1971 och har varit ett av de populäraste programmen genom tiderna.

En bidragande orsak är säkert de populära experterna med sina kännspaka röster. De som oftast har svaren på lyssnarnas frågor och kan berätta intressanta fakta på ett lättförståeligt sätt.

Men vilka är då personerna bakom rösterna?

Lyssna på intervjuer där de berättar om sig själva och sin passion för naturen.

Hans Hästbacka

Hans Hästbacka poserar
Hans Hästbacka är en av de kännspaka rösterna. Hans Hästbacka poserar Bild: pia abrahamsson Hans Hästbacka,Naturväktarna

Skärgården kom att prägla hans liv ända sedan barndomens somrar. I Stenrike hittade Hans Hästbacka sitt själslandskap och vänskapen med de gamla yrkesfiskarna betydde mycket.

De som var sega som rönnarna på utskären och kunde sin natur och klarade sig i alla väder.

Nuförtiden bor Hans Hästbacka i ett sjölandskap men att tillbringa tid i släktklanens stuga är viktigt.

Han är en känd radioröst, men också en aktiv frilansjournalist och författare.

Anders Albrecht

Anders Albrecht i sin trädgård
Anders Albrecht vet allt om insekter och det mesta om mycket annat. Anders Albrecht i sin trädgård Bild: pia abrahamsson Naturväktarna,Anders Albrecht

Män brukar tappa förmågan att höra den gröna vårtbitarens gnissel ungefär då de fyller 40. Men Anders Albrecht hör den fortfarande.

Kanske det beror på att han lyssnat på allehanda småkryp sedan han var ett litet barn.

Intresset för naturen kom att färga hela denna biologs liv, men vem är egentligen denna kända radioröst som stiger upp klockan tre på natten för att titta på fjärilar? Och hur blev han naturväktare?

Jörgen Palmgren

Jörgen Palmgren i skärgården
Jörgen Palmgren känner igen fåglar även då lyssnarna försöker imitera deras läten. Jörgen Palmgren i skärgården Bild: pia abrahamsson Naturväktarna,Jörgen Palmgren

Mannen som aldrig går ut utan sin kikare och kamera är en av de kännspaka rösterna i programmet Naturväktarna.

Jörgen Palmgren är nuförtiden pensionär och lycklig fågelskådare på heltid. Men vad är det i fåglarna som fascinerar, och hur kom det sig att han blev naturväktare i radion?

Mimma Ekblad

Camilla "Mimma" Ekblad.
Mimma Ekblad skriver sin doktorsavhandling om havsörnens matvanor. Camilla "Mimma" Ekblad. Bild: Yle / Hanna Othman Naturväktarna,camilla ekblad

När Mimma Ekblad som nioåring läste en bok om Amazonas så beslöt hon sig för att rädda regnskogen.

Uppväxten på Sommaröarna i Esbo, med havet och naturen tätt inpå, bidrog också till att det blev studier i biologi.

För tillfället jobbar Mimma på sin doktorsavhandling om havsörnens matvanor, ett ämne som hon själv säger att hon kunde prata hur länge som helst om.

Och fortfarande brinner hon; om bara alla skulle inse att vi med våra val kan påverka, då kan, och ska, vi rädda naturen!

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur