Hoppa till huvudinnehåll

I dag inleds förhören med Brett Kavanaugh: Domaren som ger USA:s högsta domstol konservativ majoritet

Brett Kavanaugh, kandidat till posten som domare i USA:s högsta domstol.
Brett Kavanaugh. Brett Kavanaugh, kandidat till posten som domare i USA:s högsta domstol. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Brett Kavanaugh,domare,USA:s högsta domstol,Kavanaugh

Utskottsförhören med Brett Kavanaugh inleds i den amerikanska senaten. Det är han som ska ge konservativ majoritet bland de nio domarna i Högsta domstolen. Demokraternas motstånd räcker knappast.

Det är en mycket erfaren och kompetent kandidat som president Trump har hittat till den viktiga posten som domare i USA:s högsta domstol. Trump talar om en av de skarpaste och bästa hjärnorna i juridiken.

"Förhör" som ingen tar på allvar

Nu ska Kavanaugh ”förhöras” i senatens juridiska utskott. Så gör man med alla kandidater till viktigare poster i USA. Men det här tar en hel vecka.

Ceremonierna inleds på tisdagen med öppningsanföranden. Kavanaugh introduceras av tidigare utrikesministern Condoleezza Rice, senator Rob Portman och juristkollegan Lisa Blat.

Därefter håller han ett eget förberett anförande.

Under de närmaste dagarna får utskottsmedlemmarna möjlighet att ställa frågor. Allt detta direktsänds på flera tv-kanaler. Det man inte hinner med inom ordinarie tid kan besvaras skriftligen senare.

Före avgörandet söker man fram alla fakta om kandidaten. Problemet när det gäller Kavanaugh är att han har varit mycket produktiv. Han har skrivit beslut, domar och motiveringar i tiotals år. Han har gett intervjuer, undervisat och varit politiskt aktiv.

Snabba formaliteter före utnämning

Utskottet har fått 184 000 sidor material för bearbetning. Man har inte haft tillgång till allt. Och det finns inte tid och krafter att gå igenom det.

I själva verket finns det mycket mer. Vita huset har ändå hemligstämplat ungefär 100 000 sidor material. Det gäller material från Kavanaughs tid som jurist i Vita huset under George W. Bush, och från den utredning som försökte fälla president Bill Clinton.

Det verkar vara mest formaliteter som återstår innan Brett Kavanaugh kan utnämnas. Alla tycks utgå ifrån att Kavanaugh blir vald, men efter en knapp omröstning.

Bråttom för presidenten

Den föregående domaren Anthony Kennedy avgick redan i början av augusti. President Trump vill ha utnämningen snabbt undanstökad innan högsta domstolens höstsäsong inleds.

Domaren Anthony Kennedy och president Donald Trump
Domaren Anthony Kennedy var 82 år då han avgick i augusti. Domaren Anthony Kennedy och president Donald Trump Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Donald Trump,Anthony Kennedy,Vita huset,domare,USA

Men det finns fler skäl. Om mellanårsvalet den 6 november ändrar styrkeförhållandena till demokraternas favör, ska den här frågan inte ligga kvar.

Risken är ju att demokraterna gör som republikanerna under president Obamas tid. De lyckades fördröja och skjuta upp förhören av Obamas kandidat, tills Trump som ny president började om från början.

Redan andra domaren för Trump

President Trump är inne på utnämningen av sin andra högstarättsdomare under mindre än två år som president.

Domare Neil Gorsuch blir omnämnd i varje kampanjtal Trump håller. Hans anhängare tycker också att det är viktigt att juristerna har en solid konservativ bakgrund.

Högsta domstolen är inte det enda organet som får Trumputnämnda domare. Många nya domare på lägre nivå har utsetts och de är utvalda enligt politiska meriter av en stor stab medarbetare i Vita huset.

Viktigt för framtiden och för Trump

Valet av domare till Högsta domstolen sägs vara det långvarigaste beslutet Donald Trump tar som president.

Senast nu svänger de politiska styrkeförhållandena i domstolen i en konservativ favör.

President Donald Trump utnämner Brett Kavanaugh till kandidat för posten som domare i USA:s högsta domstol.
Trump utnämnde Kavanaugh till sin kandidat i juli. President Donald Trump utnämner Brett Kavanaugh till kandidat för posten som domare i USA:s högsta domstol. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Brett Kavanaugh,Donald Trump,Trump,Kavanaugh,USA:s högsta domstol,kandidater

Domarna kan sitta hela sin livstid. Företrädaren Kennedy var 82 år då han avgick. Den 53-åriga Kavanaugh kan alltså ha 30 års tjänstgöring framför sig.

För Trump är det viktiga att lämna efter sig många pålitliga konservativa domare för lång tid framåt. Men det är också viktigt för honom att Högsta domstolen godkänner Vita husets tolkningar vid skrivandet av nya lagar, utan att hitta alltför många juridiska problem.

Domstolen är ett viktigt politiskt forum också för presidenten personligen. Högsta domstolen kan bli det organ som avgör slutet på den så kallade Mueller-utredningen om konspiration med ryssarna i valkampanjen.

Kavanaugh kan bli domaren som räddar Trump.

Inte demokraternas val

Allt detta retar förstås den politiska motparten, demokraterna.

Redan från början utgick flera demokrater från att den nya domaren är en kandidat för ytterhögern, storföretagen och specialintressen i Washington.

För demokraterna är det också viktigt att försvara vissa centrala principer, till exempel i frågan om aborträtten.

Många demokrater befarar att flera landvinningar dras tillbaka också gällande sexuella minoriteters rättigheter.

Demokraterna kan nu försöka ställa svåra och avslöjande frågor till Kavanaugh, som motvikt till de republikanska frågorna som naturligt nog är mycket ”snällare”. Men de förmår knappast stoppa utnämningen.

Demokraterna kan ge igen, när de åter har makten. Det är så det amerikanska systemet fungerar.

Fler domare som oftare utnämns i framtiden?

New York Times påminner om en gammal idé att tidsbestämma mandatperioderna i högsta domstolen till 18 år.

Samtidigt kan det finnas behov att utöka antalet domare, så att utnämningarna sker lite oftare.

Vidare kunde man kräva majoritet inom båda partier innan en utnämning kan bli giltig.

Som det är nu har utnämningarna blivit en allvarlig konfliktkälla tillsammans med allt det andra som delar den amerikanska politiken.

Källor: New York Times, Foxnews.