Hoppa till huvudinnehåll

Minnen från flygkatastrof städades bort

Bärgningsarbete av vrakdelar efter flygolyckan nära Mariehamn 1963.
Ett röjningsarbete krävdes för att överhuvudtaget komma åt vrakdelarna som låg gömda i tät vegetation. Bärgningsarbete av vrakdelar efter flygolyckan nära Mariehamn 1963. Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor

I dag bärgades de sista delarna från det Aeros-plan som kraschade nära Mariehamns flygplats år 1963. Olyckan kostade 22 människors liv, men vraket föll märkligt nog i glömska.

Anhöriga hedrade i dag offren med blommor och några passade även på att ta med sig vrakdelar hem som ett minne.

- Jag tänkte ta med mig den här vingspetsen. Det är ganska lämpligt eftersom den är ganska intakt, så får vi se om det blir ett väggmontage eller något annat, säger Kjell Johansson, barnbarn till August Andersson som överlevde kraschen.

Det skär alltid lite i hjärtat när det här kommer på tal, det är ganska jobbigt― Henrik Granlund som miste sin syster i olyckan

Den åttonde november 1963, strax före klockan sju på kvällen, var katastrofen ett faktum. Finnairs föregångare Aeros flygplan OH-LCA som var på väg från Åbo till Mariehamn hade slagit ned i skogen vid inflygningen.

Ombord fanns 25 personer - endast tre överlevde kraschen som troligen orsakades av en trasig höjdmätare i kombination med den täta dimman som rådde.

Kjell Johansson med vingspets från flygvrak efter flygolyckan nära Mariehamn 1963.
Kjell Johansson bad om att få ta hem ena vingspetsen från planet, som ett minne av sin morfar August Andersson som var en av endast tre överlevande ombord. Kjell Johansson med vingspets från flygvrak efter flygolyckan nära Mariehamn 1963. Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor

Få har känt till platsen

I snart 55 år har delar från olycksplanet legat undangömda i ett skogsparti nära flygplatsen. Endast ett fåtal personer har känt till platsen.

Men när Finnair i vintras fick reda på att vrakdelar låg kvarglömda bestämde man sig snabbt för att agera.

- Metall hör naturligtvis inte till naturen. Om något skulle hända idag, skulle man transportera bort det så snabbt som möjligt, men det var en annan tid då, säger Annina Metsola, kommunikationsspecialist på Finnair.

Annina Metsola vid Finnair
Annina Metsola är kommunikationsspecialist på Finnair. Annina Metsola vid Finnair Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor,Finnair

Flygplansmuseet i Vanda har sedan tidigare delar från vraket, och snart också Ålands Museum, som tilldelades en flygplansdörr.

- Den här olyckan har ju funnits i medvetandet hos oss alla, men på museet har vi inte haft någonting annat än en del bilder, säger Kenneth Gustavsson, antikvarie vid Ålands museum.

- Den här dörren är ju väldigt symbolisk i och med att det var den dörr som alla passagerare gick in genom på sin sista flygning.

Flygolycka 1963.
Till minne av de 22 dödsoffren, varav 13 var ålänningar och två var barn. Flygolycka 1963. Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor

Miste sin syster

Men för många anhöriga är vraket mest förknippat med en stor sorg. Den här dagen passade många på att lägga en blomma vid den minnessten som är rest för de 22 dödsoffren i närheten av nedslagsplatsen.

- Det skär alltid lite i hjärtat när det här kommer på tal, det är ganska jobbigt, säger Henrik Granlund som miste sin syster Gudrun Salo i olyckan.

Flygolycka 1963.
Anhöriga samlades för en blomsterceremoni och tyst minut vid minnesstenen. Flygolycka 1963. Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor

Han tycker att det är skönt att få ett avslut på historien när vrakdelarna nu städas bort, men förundras samtidigt över att det inte har gjorts tidigare.

Han ser ogärna att obehöriga går och trampar bland skroten. Han är även kluven till Ålands Museums bevarande av flygplansdörren.

- Det är lite blandade känslor. Det är väl bra att det finns ett minne, men för mig skulle det gärna kunna vara ogjort. Den här minnesstenen räcker bra för mig, säger han.

Flygolycka 1963.
Kurt Skogberg som miste sin yngsta syster i olyckan besökte minnesstunden tillsammans med sin fru, systerdotter och brorsdotter för att lägga en blomma vid minnesstenen. Flygolycka 1963. Bild: Hans Persson-Bru / Ålands Radio och TV flygolyckor

Text: Hans Persson-Bru, Ålands Radio och TV