Hoppa till huvudinnehåll

Musikalen Varissuo höstens storsatsning på Åbo stadsteater – "Alla har en chans, även om man kommer från Kråkkärret"

Musikalen Varissuo
Lisa Nikula och Matti Leino spelar Nadia respektive Aku i musikalen Varissuo. Musikalen Varissuo Bild: Otto-Ville Väätäinen Åbo Stadsteater,Musikalen Varissuo

Den här höstens storsatsning på Åbo stadsteater heter Varissuo (Kråkkärret) och handlar om Åboförorten med samma namn. Musikalen har premiär den 7 september.

Varissuo är en musikal som handlar om familjer, relationer och val.

I musikalen får man följa med fyra invånare i Kråkkärret: Reijo som drömmer om att återuppta kontakten med sin dotter, Nadia som drömmer om att komma bort från förorten, fribrottaren Rafa som börjar följa sina egna drömmar samt den ensamstående mamman Ilona, som får cancer och vill hitta en far till hennes son.

Musikalen Varissuo
Pauliina Saarinen, övre mitten Mikael Haavisto, nedre mitten Toivo Kouki och längst till höger Severi Saarinen. Musikalen Varissuo Bild: Otto-Ville Väätäinen Åbo Stadsteater,Musikalen Varissuo

Varissuo är den sista delen i Åbo stadsteaters musikaltrilogi med lokala platser. De två första delarna av trilogin var Kakola (2012) och Seili (Själö, 2014).

Satu Rasila har skrivit manuset till alla tre musikaler. Den här gången har Rasila fått hjälp av rapartisten Paleface som har skrivit låttexterna till Varissuo.

Varissuo har precis som Kakola och Seili regisserats av Mikko Kouki.

Saku Mäkelä
Saku Mäkelä. Saku Mäkelä Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo Stadsteater,saku mäkelä

Saku Mäkelä från Helsingfors, som är med i Varissuo som skådespelare och dansare, medger att han har lite premiärnerver inför det som komma skall.

– Nervigt är det. Det har varit jätteroligt, men jag väntar med spänning på vilken respons vi kommer att få från publiken. Den här musikalen har någonting för alla. Den är väldigt känslosam och väldigt äkta. Men även i de mörkaste stunderna finns det en glädje som jag också hoppas når fram till publiken.

Musikalen är väldigt känslosam och väldigt äkta. Men även i de mörkaste stunderna finns det en glädje som jag också hoppas når fram till publiken

Saku Mäkelä ger också sin syn på musikalens budskap.

– Alla har en chans, oavsett varifrån man kommer. Och man får aldrig ge upp.

Musikalen Varissuo
Från vänster: Saara-Elina Partanen, Leo Ikhilor, Lisa Nikula, Saku Mäkelä och Matti Leino. Musikalen Varissuo Bild: Otto-Ville Väätäinen Åbo Stadsteater

Saku Mäkelä har ingen egen koppling till Kråkkärret eller stadsdelens dystra historik, men han drar paralleller till Stockholmsförorten Alby där han själv har bott.

– Jag har hört många historier om hur det har varit i Kråkkärret. Om gängen, fattigdomen, alkohol- och knarkproblemen. På så sätt påminner det mycket om hur det såg ut i Alby när jag bodde där.

Alla har en chans, oavsett varifrån man kommer. Och man får aldrig ge upp

Saku Mäkelä roll i Varissuo är Akus kompis Jimmy, en person som knarkar, dricker och festar. Ingenting annat.

– Jag har också haft en fartfylld ungdom och många kompisar som det inte har gått så bra för, därför kan jag relatera till den rollen. Som tur var för min del hade jag dansen att falla tillbaka på.

Musikalen Varissuo
Från vänster: Chike Ohanwe och Tuukka Raitala. Musikalen Varissuo Bild: Otto-Ville Väätäinen Åbo Svenska Teater,Musikalen Varissuo

Läs mer om musikalen på Åbo stadsteaters webbsida (på finska).