Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringsmyntförsnillarna i rätten i Åbo

Mynt som stulits från parkeringsautomater i Åbo.
Mynt som stulits från parkeringsautomater i Åbo. Bild: Polisen mynt

På tisdag inleddes rättegången mot tio personer som misstänks ha stulit parkeringsmynt i Åbo.

Personerna åtalas bland annat för grov stöld, grov förskingring, tre fall av häleri och sju fall av grov penningtvätt.

Flera personer sitter i en rättssal under en rättegång.
Rättegången inleddes på tisdagsmorgonen. Flera personer sitter i en rättssal under en rättegång. Bild: Yle/Yrjö Hjelt rättegång,rättegång om försnillade parkeringspengar

En del av personerna har haft till uppgift att tömma parkeringsautomaterna på slantar, och de har då tagit hand om en stor del av pengarna. Andra har gömt och använt pengarna.

Verksamheten misstänks ha pågått i mer än 20 år, och man räknar med att upp till 1,6 miljoner euro i parkeringsmynt har stulits.

I måndags fick stadsstyrelsen i Åbo också läsa en intern rapport om vad som har gjorts för att man inom staden ska ha en bättre övervakning.

Bland annat är det skilda personer som räknar pengarna och skilda som läser av hur mycket parkeringsavgifter som har erlagts.

Åbo stad har också konkurrensutsatt tömningen av parkeringsautomaterna, så att stadens egna anställda enbart gör servicearbeten.

Åtalspunkterna är 4.9.2018 klockan 10:57 kompletterade och korrigerade efter att åtalet lästs upp. Tidigare stod det felaktigt att ett av åtalen gällde grov försnillning, men den korrekta juridiska termen är grov förskingring.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland