Hoppa till huvudinnehåll

Spaniens stulna barn når domstol - läkare inför rätta för att ha tagit barn från mödrar

Inés Madrigal stals från sin biologiska mamma då hon föddes 1969
Inés Madrigal stals från sin biologiska mamma då hon föddes 1969 Inés Madrigal stals från sin biologiska mamma då hon föddes 1969 Bild: EPA-EFE/CHEMA MOYA Spanien,demonstration,rättegång,domstolar,föräldrar,Barn (tidning),mödrar,döttrar,Ines Madrigal

I generationer har Spanien gråtit i det tysta. Nu vänds ett blad i den tragiska historien om tusentals bebisar som stals från sina biologiska mödrar och gavs, eller såldes, till andra familjer.

Det första fallet har nått domstol och domen faller strax.

Inés Madrigal, född 1969, anklagar den tidigare läkaren vid kliniken San Ramón i Madrid, den nu 85-årige Eduardo Vela, för att bland annat ha förfalskat hennes födelseattest och gett henne till en annan kvinna än hennes biologiska mor.

- Det här är en viktig dag, vi hoppas att vi får en dom så att åtminstone en person kan dömas för handeln med barn, sade Inés Madrigal i dag då hon var på väg till rätten.

Det handlar om ett nationellt trauma. Fler barn har stulits i Spanien än någon annanstans på jorden.

Bara under 2000-talet har det gjorts över 2 000 anmälningar där familjer misstänker att deras barn egentligen blev stulna - men Inés Madrigal är den enda som har kommit så här långt i rättslabyrinterna.

Det här är en viktig dag. Jag hoppas att åtminstone en person kan dömas för handeln med barn. Det här är ett nationellt trauma― Inés Madrigal

I årtionden kunde nyförlösta mammor eller familjer få höra att barnet plötsligt hade dött medan barnet i själva verket gavs eller såldes till någon annan.

De makabra bevisen består till exempel i att flera barnkistor har visat sig vara tomma. Det finns också DNA-test som visar att vissa spanjorer överhuvudtaget inte är släkt med sin släkt.

Inés adoptivmamma fick dottern som gåva

Inés Madrigals adoptivmamma Inés Pérez var 46 år gammal och steril då hon ”fick” sin dotter som gåva av personalen på kliniken San Ramón i Madrid.

Péres fick höra att den för tidigt födda flickan var frukten av en utomäktenskaplig kärleksaffär som den biologiska modern ville dölja.

Det är tack vare att Inés Péres berättade för sin dotter att denna var adopterad och ville hjälpa henne att hitta sina biologiska föräldrar, som saken rullades upp. Och därför finns det nu en anklagad, läkaren Eduardo Vela.

Hon var mycket modig. Det är tack vare henne som vi är här― Inés Madrigal om sin adoptivmamma

Inés Péres dog i december 2016, 93 år gammal.

- Hon var mycket modig. Det är tack vare henne vi är här, säger Inés Madrigal om sin adoptivmamma.

Enligt Péres instruerade Vela mamman att låtsas vara gravid genom att ha kuddar på magen. Inés Péres fick också instruktioner om att inte ta flickan till sjukhus ifall barnet blev sjukt utan att i stället ta kontakt med läkaren direkt.

Åtalad läkare tar tillbaka tidigare utsagor

Vela erkände vid inledande förhör att den falska födelseattesten bar hans underskrift, men han hävdade att han inte visste vad han skrev under.

Senare tog han tillbaka det och sade att signaturen inte är hans. Också i övrigt har Vela svarat att han varken vet eller minns något.

Kliniken San Ramón utpekades av flera som ett centrum för en veritabel handel med nyfödda.

Kliniken stängdes 1981, och polisen grep sex personer, men de fick aldrig någon dom. I den vevan hördes Vela som då berättade att det fanns en bok där alla adoptioner fanns bokförda.

Eduardo Vela hotas nu av elva års fängelse. Inés Madrigal har ändå inte krävt något skadestånd.

Inés Madrigal har sagt att hon skulle vilja att domen leder till fängelse.

- Men det viktigaste vore att han säger sanningen. Så att mammorna skulle kunna säga till sina barn: ”Jag övergav dig inte”, och så att barnen skulle veta att de inte blev övergivna.

Demonstration mot stulna barn 27.1.2018
Demonstration mot stulna barn 27.1.2018 Demonstration mot stulna barn 27.1.2018 Bild: EPA-EFE/Mariscal Spanien,babyer,demonstration

Barn började stjälas under Francotiden

Det var under Francotiden som man hittade på att ta barn av politiska motståndare och placera dem i andra familjer.

Bruket fortsatte ändå efter Francos död - och enligt vissa vittnesmål ännu på 1990-talet.

Det viktigaste vore att barnen skulle veta att de inte blev lämnade, och att mammorna kunde säga till sina barn : "Jag övergav dig inte"― Inés Madrigal

Spanien är i full färd med att öppna gamla gravar också annars. På torsdag ska parlamentet rösta igenom en lag som underlättar den nuvarande socialistregeringens planer på att flytta diktator Francisco Francos kvarlevor från ”De Stupades dal ” (Valle de los Caídos).

Socialisterna anser att det är oacceptabelt för en modern demokrati att offren för inbördeskriget ligger begravda på samma område som Franco.

Källor: El País, La Vanguardia, EBU

Svenska Yle rapporterade redan 2011 om de hjärtskärande berättelser som då började komma i dagen om de stulna barnen. Se Jessica Stolzmanns gripande reportage här: