Hoppa till huvudinnehåll

Topi Manner blir ny vd för Finnair - har alltid haft intresse för flygbranschen

Finnairs nya vd Topi Manner.
Topi Manner. Finnairs nya vd Topi Manner. Bild: Aino Salmi / Finnair Finnair,verkställande direktör,Manner,vd

Finnair har utnämnt Topi Manner till sin nya vd. Han har en lång karriär på finanskoncernen Nordea bakom sig.

Han börjar på posten den 1 januari 2019.

- Det känns väldigt bra, Finnair är ju ett ikoniskt företag på många sätt och väldigt viktigt för Finland och alla finländare, säger Manner till Svenska Yles reporter efter utnämningen.

Han tillägger att han alltid har haft intresse för flygbranschen och att det ska bli fint att arbeta med Finnairs anställda.

Finnair är viktigt för Finland och för alla finländare― Topi Manner

- Teamet jag kommer att jobba med verkar att vara väldigt tajt och ha stora kunskaper. Finnair har en bra och stark kultur med starka värderingar, det känns bra, säger Manner.

Du sade att du är en direktör som gärna lyssnar på sina anställda. För 5 till 10 år så var Finnair inte kanske direkt känt för att ha en väldigt bra dialog med facket och personalen. Tycker du att det här har föränrdats till det bättre?

- Jag tror att Pekka Vauramo har gjort ett mycket bra jobb tillsammans med Finnairs anställda Stämningen är god och det planerar jag att fortsätta med.

Manner har gjort lång karriär på finanskoncernen Nordea, och har suttit i Nordeas styrelse sedan 2016.

– Topi Manner har gedigen erfarenhet av verksamhet som rör privat- och företagskunder. Dessutom har han varit mycket delaktig i den digitala transformationen av sin bank och i utvecklingen av kundservicen, konstaterar Finnairs styrelseordförande Jouko Karvinen i ett pressmeddelande.

Finnairs nuvarande vd, Pekka Vauramo, blir i stället vd för Metso.

Vauramo slutar sitt arbete som Finnairs vd på tisdagen, och Finnairs ekonomichef Pekka Vähähyppä sköter vd:ns uppgifter tills Manner tillträder.