Hoppa till huvudinnehåll

TPS fyller gapet efter Henrik Tallinder med guldlejon – hämtar med sig ledarskap och rutin

Topi Jaakola i landslaget.
Topi Jaakola var assisterande lagkapten för Finland i VM 2017. Topi Jaakola i landslaget. Bild: All Over Press Topi Jaakola

TPS förstärker sin sedan tidigare starka trupp inför ishockeyligastarten med Topi Jaakola. Den sjufaldiga VM-resenären kommer närmast från HV71 i Sverige.

Medan Henrik Tallinders slutliga besked om karriären dröjer passar TPS på att skaffa in en annan robust försvarsgeneral i Topi Jaakola.

34-åringen har tidigare spelat för bland annat Kärpät, Luleå och Jokerit, och kommer närmast från HV71 i den svenska ligan där han förra säsongen stod för åtta poäng (2+6) på 39 matcher.

– Jag vill hämta med mig ledarskap såväl i rinken som utanför. Vi har ett konkurrenskraftigt lag, men det är vardagen som visar vår sanna slagkraft, säger Jaakola i ett pressmeddelande.

Topi Jaakola i Jokerit.
Topi Jaakola i Jokerit. Bild: Yle / Tomi Hänninen Topi Jaakola

Jaakola har vunnit fyra FM-guld och ett VM-guld med Lejonen 2011. Han har sammanlagt medverkat i sju VM-turneringar, senast våren 2017.

Jaakola har spelat 271 matcher i KHL, 267 i SHL och 423 i den inhemska ligan. Kontraktet med TPS är ettårigt.

– Vi diskuterade med Topi första gången redan förra hösten. Vi har en gemensam historia från Jokerit och känner varandras tillvägagångssätt, säger chefstränaren Kalle Kaskinen.

– Topi är en back som för med sig ledarskap och erfarenhet. Strålande att vi kom överens, kommenterar sportchefen Antero Niittymäki.