Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Migris Afghanistanbeslut bra, men inte tillräckligt

Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017
Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017. Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017 Bild: EPA Afghanistan,Kabul

Amnesty välkomnar Migrationsverkets beslut om att tillfälligt stoppa behandlingen av afghaners asylansökningar. Det här är ändå inte tillräckligt, säger Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland Frank Johansson.

- Jag tycker att det här är ett bra beslut, men det här borde bara vara början, säger Johansson.

Orsaken till att Migrationsverket har stoppat behandlingen av afghaners asylansökningar är FN:s flyktingorgans UNHCR:s nya riktlinjer gällande Afghanistan.

Enligt UNHCR kan afghaner från andra områden inte tryggt bosätta sig i till exempel huvudstaden Kabul, eller i områden som kontrolleras av andra än den afghanska armén eller afghanska säkerhetsstyrkor.

Johansson anser att Migrationsverkets linje borde ändras permanent, så att man inte kan utvisa asylsökande till Afghanistan även om de skulle ha fått ett negativt asylbeslut.

Amnestys roll avgörande

- Det som borde hända nu är att inga afghaner längre tvångsutvisas tillbaka till sitt hemland. Det här har Amnesty krävt i mer än ett år och nu har FN:s flyktingorgan kommit med ett liknande ställningstagande. Nu hoppas vi därför på att myndigheterna följer FN:s anvisningar, säger han.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty Finland.
Frank Johansson Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty Finland. Bild: Yle/Viktor Heikel Frank Johansson,Amnesty International

Demonstrationerna som har ordnats mot Migrationsverkets linje har alltså inte varit förgäves.

- Visst har Amnesty haft en avgörande roll, vi har redan i mer än ett år sagt att man inte ska utvisa någon till Afghanistan. Det att UNHCR nu säger samma sak betyder ju att vi har haft rätt, säger Johansson.

Ingen utvisas på ”ett par dagar”

Polisen har på Twitter meddelat att ingen skickas tillbaka till Afghanistan under de närmaste dagarna.

- Jag tror att det här bara handlar om en dålig formulering, så mycket tillit har jag till de finländska myndigheterna att jag tror att de inte kommer att utvisa någon just nu, eller så länge som Migrationsverket ännu funderar på hur man ska tolka FN:s ställningstagande, säger han.

Hoppa över Twitterpostning

Johansson hoppas att ett par dagar betyder ett par veckor eller ett par månader, eller ännu hellre tills vidare.

Enligt FN har 1 600 människor har fått sätta livet till i våldsamheter under årets första sex månader i Afghanistan. Närmare 3 500 har skadats under samma tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes