Hoppa till huvudinnehåll

Björneborgsklubben Karhu HT värvade rutinerade ligaspelare – trio har över 1600 ligamatcher i backspegeln

Juha Kiilholma i Ässäts skjorta.
Juha Kiilholma har spelat länge i Ässät, nu bär flyttlasset av till Karhu HT. Juha Kiilholma i Ässäts skjorta. Bild: Matti Raivio/All Over Press Ässät,Juha Kiilholma

Finlands tredje högsta ishockeyserie, Suomi-sarja, har fått en rejäl vitamininjektion i form av en hel drös meriterade spelare som ansluter sig till Björneborgsklubben Karhu HT.

Trion Juha Kiilholma, Severi Sillanpää och Tuomas Huhtanen ringer kanske inte några klockor för dem som inte följer ishockey med förstoringsglaset i handen, men de som gör det känner garanterat till herrarna.

Över 1800 matcher på liganivå

Den 36-årige Juha Kiilholma har spelat hela 754 grundseriematcher i FM-ligan, trots att han i några korta repriser hållit till i både Sverige och Danmark. Det finns bara 25 spelare som spelat flera matcher i Ligan än Kiilholma, vars statistik visar på 85 mål och 147 assist, det vill säga 232 poäng.

Den 30-årige Severi Sillanpääs motsvarande statistik är 457 matcher samt poängen 54+62=116. Utöver dem har han också bland annat gjort en kort avstickare till KHL-laget Jokerit.

Tuomas Huhtanen spelade en vår i HIFK men precis som fallet är med Kiilholma och Sillanpää är Ässät den gemensamma nämnaren: det är i den anrika Björneborgsklubben som trion fått sin ishockeyfostran. Huhtanen har gjort 462 ligamatcher i grundserien med facit 45+58=103.

Tillsammans har de alltså spelat 1673 grundseriematcher i ligan. Lägg till 54+47+27=128 playoffmatcher i Ligan och man förstår att det är en ytterst tung trio som förstärker Karhu HT i Suomi-sarja.

Samarbete mellan Björneborgsklubbarna

Och inte nog med det: Ässät hyr ut åtta spelare till sin samarbetsförening. Av den oktetten har Teemu Vuorisalo (148 ligamatcher), Mikael Saha (143), Matias Varttinen (86) och Aki Juusela (48) en hel del ligaerfarenhet att bidra med. Målvakten Henri Kiviaho har räknats som en stor talang och har utöver spel i Finland också spelat i den nordamerikanska ECHL-ligan.

Återstår att se på vilket sätt dessa ligameriterade spelare får fart på spelet i Suomi-sarja i allmänhet och i Karhu Hockey Team i synnerhet.

För ett par veckor sedan blev det klart att den legendariske björneborgaren Kari Makkonen tar över som chefstränare för klubben.

Hoppa över Twitterpostning

Källa: Karhu HT:s sociala nyhetskanaler (Facebook och webbplats).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport