Hoppa till huvudinnehåll

Centria: Det känns konstigt att Jakobstad stöder Novia

Campus Allegro
Campus Allegro Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,Campus Allegro,centria

Centria vill ha ett möte med Jakobstad efter att staden beslöt köpa tradenomutbildning av Novia för 400 000 euro. Yrkeshögskolan Centria kontaktades aldrig innan beslutet och Novias utbildning kan påverka Centrias möjligheter att upprätthålla tradenomutbildning i Jakobstad negativt.

Ärendet är uppe till behandling i fullmäktige i Jakobstad på måndag.

Finsk - och svenskspråkig tradenomutbildning har funnits i Jakobstad i 26 år. Examensspråket blev genom en lagändring finska eller engelska för Centrias del för några år sedan.

Lärarna är till stor del svenskspråkiga och många studerande vid Centrias tradenomutbildning i Jakobstad är svenskspråkiga.

Rektor, VD Kari Ristimäki.
Kari Ristimäki. Rektor, VD Kari Ristimäki. Centria yrkeshögskola,Karleby,Rektor,Kari Ristimäki

- Jakobstad är inte en så stor ort att där skulle finnas hur många tradenomstuderande som helst. Det är inte så bra för Centria om det kommer en annan tradenomutbildning till Jakobstad, säger Centrias vd och rektor Kari Ristimäki.

Överraskande beslut i stadsstyrelsen

Rektor Kari Ristimäki blev överraskad eftersom staden Jakobstad som är delägare i Centria inte kontaktade Centria innan stadsstyrelsen valde att köpa utbildning av Novia.

- Varför valde staden tradenomutbildning när det finns behov inom till exempel it - sektorn?

- Jag har kontaktat stadsdirektör Kristina Stenman efter Centrias styrelsemöte på måndagen. Vi vill höra vad staden egentligen menar med det här.

Kan stadens beslut om det går igenom i fullmäktige påverka Centrias tradenomutbildning i Jakobstad?

- Det är självklart, inte har vi haft så många sökande till vår tradenomutbildning annars heller. Det känns konstigt att staden stöder Novia.

Enhälligt beslut i stadsstyrelsen i Jakobstad

Beslutet att köpa utbildning av yrkeshögskolan Novia var enhälligt den 21 augusti i stadsstyrelsen i Jakobstad.

Efteråt har det visat sig att alla politiska grupper inte nödvändigtvis är beredda att godkänna planerna i fullmäktige. De finska socialdemokraterna går emot planerna enligt beslut i sin föreningsstyrelse

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten