Hoppa till huvudinnehåll

Har du koll på Sveriges nästa statsminister? Sju frågor om kampen mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson - och varför Jimmie Åkesson inte är ett alternativ

Socialdemokraternas och moderaternas valaffischer.
Socialdemokraternas och moderaternas valaffischer. Bild: Yle/Linda Söderlund Sverige,Valaffisch

Ulf Kristersson är populärare, medan Stefan Löfven har ett större parti. Löfven är en trovärdig socialdemokrat - han kommer från fackrörelsen och var själv fosterbarn. Kristersson är ny som moderatledare, han är en god talare med lång politisk erfarenhet, men hans besked om Sverigedemokraterna är vaga.

Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach svarar på sju frågor om Sveriges nästa statsminister. Furtenbach förklarar också varför Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson inte kan bli statsminister - åtminstone inte efter det här riksdagsvalet.

Porträttbild på Fredrik Furtenbach.
Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på Sveriges radio. Porträttbild på Fredrik Furtenbach. Bild: Sveriges radio Sveriges Radio,Fredrik Furtenbach

Vilka styrkor och svagheter har Moderaternas Ulf Kristersson?

- Ulf Kristersson har på kort tid blivit ganska populär. Han ligger ofta etta eller tvåa i popularitetsmätningarna. Han har en lugn och resonerande stil och en fördel är att han har en lång bakgrund inom politiken och lång riksdagserfarenhet.

- Populariteten beror kanske också på att han ersatte någon som lyckades väldigt dåligt. Anna Kinberg-Batra som var partiledare före honom fick väldigt mycket kritik för att hon var en dålig kommunikatör, så det kan också ha hjälpt honom.

Ulf Kristersson håller tal.
Ulf Kristersson, Moderatledare och borgerliga Alliansens statsministerkandidat. Ulf Kristersson håller tal. Bild: EPA Ulf Kristersson

- Ett av hans problem är att han försöker nå de väljare Moderaterna har förlorat till Sverigedemokraterna, och för de väljarna är det en nackdel att Kristersson satt i Reinfeldts regering. De här väljarna är oftast väldigt missnöjda med att Reinfeldt inte stramade åt invandringen.

Vilka styrkor och svagheter har sittande statsminister, Socialdemokraternas Stefan Löfven?

- Stefan Löfvens popularitetssiffror är ganska svaga. Han ligger ofta runt tredje plats, men eftersom han leder det största partiet borde siffrorna egentligen vara högre.

- En nackdel har varit att han inte kommer från politiken, utan från facket. Han har varit ganska oerfaren som debattör och talare, och i intervjuer, men det här börjar bli bättre nu.

Stefan Löfven håller tal.
Stefan Löfven, Sveriges statsminister och Socialdemokraternas statsministerkandidat. Stefan Löfven håller tal. Bild: EPA Stefan Löfven

- En fördel är att han är en trovärdig person att framföra Socialdemokraternas huvudbudskap i den här valrörelsen. Huvudbudskapet är “det starka samhället” och han är ju själv fosterbarn och ett exempel på vad samhället kan hjälpa till med.

- Löfven har också lyckats genomföra ganska många uppgörelser med andra partier under den här mandatperioden, och det måste man också lägga på hans pluskonto.

På vilket sätt skiljer sig Löfvens och Kristerssons inställning till Sverigedemokraterna?

- Varken Löfven eller Kristersson vill förhandla med Sverigedemokraterna och båda vill gärna locka tillbaka väljare som de har tappat till Sverigedemokraterna.

- Den viktigaste skillnaden är att Ulf Kristersson kan tänka sig att regera även om hans borgerliga Allians är mindre än det rödgröna blocket, och då blir han ganska beroende av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson håller tal.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Jimmie Åkesson håller tal. Bild: EPA Jimmie Åkesson

- Löfvens retorik mot Sverigedemokraterna är hårdare. Han talar oftare om att de har fascistiska rötter och det beror väl på att han inte har någonting att förlora - han kommer ändå aldrig att få Sverigedemokraternas stöd.

- Kristersson är lite försiktigare, för han vet inte vad framtiden för med sig. Han vill gärna locka tillbaka de moderater som har gått till Sverigedemokraterna - och då kan man kanske inte vara alltför hård.

Om Stefan Löfven får förnyat förtroende och fortsätter som statsminister, vad förändras då?

- Det är lite svårt att se att han skulle kunna fortsätta som nu, då han regerar med Miljöpartiet och stöder sig på Vänsterpartiet. Ingen tror väl att det kommer att gå efter valet, utan han kommer att röstas ner av de borgerliga och Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven intill en röd kampanjbuss med texten "starkare, tryggare".
Stefan Löfven intill en röd kampanjbuss med texten "starkare, tryggare". Bild: EPA Stefan Löfven

- Om det sedan finns någon annan konstellation är väldigt oklart, till exempel en uppgörelse mellan mittenpartierna Centern och Liberalerna och Socialdemokraterna. Mittenpartierna säger ju nu att de inte vill det. Det är lite svårt att se vilken regering Stefan Löfven skulle leda i så fall.

Om det är Ulf Kristersson som blir statsminister, vad blir annorlunda i Sverige då?

- Om det blir en alliansregering så blir det sänkta skatter, regeringen kommer att spara rätt mycket på arbetsmarknadspolitik och man kommer att dra ner den här regeringens stöd till byggbranschen.

Ulf Kristersson intill kampanjbussen med texten "Nu tar vi tag i Sverige".
Ulf Kristersson intill kampanjbussen med texten "Nu tar vi tag i Sverige". Bild: EPA Ulf Kristersson

- Migrationspolitiken kanske inte påverkas särskilt mycket. Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill ha kvar en sträng invandringspolitik och de vill att partierna ska förhandla om det efter valet. I den frågan kanske det inte spelar så stor roll vem som vinner.

- I stora drag skulle vi helt enkelt få en mera borgerlig politik om Kristersson vann.

Nu lyfts Kristersson och Löfven upp som de två statsministerkandidaterna, finns det någon annan som kan bli statsminister?

- Det finns en liten teoretisk möjlighet att Annie Lööf från Centern kunde bli statsminister, men själv vill hon knappt kommentera det, för hon tror väl inte ens på det själv.

- Sedan finns det en grupp väljare som vill att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson blir statsminister, men det är ganska uteslutet. Även om Sverigedemokraterna skulle bli det största partiet i det här valet, så lär det ändå inte bli så. Inte under den här mandatperioden i alla fall, men i framtiden vet man ju inte.

Varför kan inte Jimmie Åkesson bli statsminister?

- Därför att samtidigt som det här är ett växande parti, så är det också Sveriges mest impopulära parti, om man frågar väljarna. De andra partierna vill inte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, och därför måste Sverigedemokraterna bli betydligt större om de ska ha inflytande.

Läs också