Hoppa till huvudinnehåll

HS: Miljonbedrägeri bakom tidningen Kouluturvaa

En skärmdump av Kouluturvaas nätsida.
Skärmdump från bolagets hemsida. En skärmdump av Kouluturvaas nätsida. skolmobbning,kouluturvaa

Tidningen Kouluturvaa marknadsförs som stöd för elever som mobbas i skolan. Men bakom ligger ett omfattande bedrägeri med verksamhet i flera länder, rapporterar Helsingin Sanomat.

Tidningen har kartlagt verksamheten och dess nyckelpersoner i Spanien, Estland och Finland samt intervjuat tidigare anställda och andra parter.

Obetalda löner och hyror

Tidningen Kouluturvaa har uppmärksammats i medier bland annat på Svenska Yle på grund av telefonförsäljningen med vilka de skaffar prenumeranter.

En stor del av telefonförsäljningen sköts från Spanien. Enligt tidigare anställda som Helsingin Sanomat har talat med saknades ordentliga arbetskontrakt. En del blev helt utan lön medan andra fick lön kontant eller i form av sprit.

Vissa anställda bodde i hyresbostäder som de betalade för till företaget, men företaget betalade inte hyra till bostädernas ägare.

Lägenheterna hyrdes direkt av företagets ägare, men några hyror har inte betalats på flera månader.

Den månatliga försäljningen av prenumerationer ska enligt tidigare anställda uppgå till 100 000 euro.

Tvivelaktiga försäljningsmetoder och klagomål till konsumentmyndigheter

Helsingforspolisens enhet för ekonomisk brottslighet inledde förra veckan en förundersökning om Kouluturvaas verksamhet. Polisen tar i det här skedet inte ställning till brottsrubriceringarna.

Polisen har haft ögonen på verksamheten sedan i våras. Också konsumentmyndigheterna är medvetna om tidningen – från januari till juni i år var antalet anmälningar 341 till antalet. Ifjol var siffran totalt 589.

Tidningen har sålts till demenssjuka, tidsbundna prenumerationer har omvandlats till fortlöpande dito och prenumerationer har upprättats utan konsumentens medgivande.

Tidningen grundades 2015. Verksamheten marknadsförs som välgörenhet, där tidningen är en biprodukt. Tidningen ges ut av Suomen KT Kustannus som ägs av Antti Alastalo, som tidigare är dömd för ekonomiska brott. Den senaste domen är från ifjol.

I anslutning till tidningsutgivningen verkar flera andra företag vars ägare är ett placeringsbolag som Alastalos familj äger, skriver Helsingin Sanomat.

Källor: Helsingin Sanomat, Yle

Läs mera:

Tidningen Kouluturvaa får hundratals klagomål

Marknadsföringen av tidningen Kouluturvaa sysselsätter konsumentmyndigheterna. Bland de som klagar finns många anhöriga till äldre personer. Polisen bekräftar för Svenska Yle att ärendet utreds av Helsingforspolisens enhet för ekonomisk brottslighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes