Hoppa till huvudinnehåll

I Kina finns bara ett fackförbund och det är partiets – när studerande vill hjälpa arbetare att ändra på det stormade kravallpolisen in

Vitklädda arbetare står i formation på gården och lyssnar på sin förman som talar i mikrofon.
Disciplinen är vanligen hård på arbetsplatserna. Personalen inleder sina arbetsdagar genom att lyssna på sina förmän. Vitklädda arbetare står i formation på gården och lyssnar på sin förman som talar i mikrofon. Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,arbetare,fackföreningar,studerande

Ett oväntat drama utspelades nyligen i den sydliga industristaden Huizhou nära det autonoma Hongkong. Beväpnade kravallpoliser stormade in i en bostad där ett fyrtiotal studerande och arbetare höll ett möte.

Poliserna slog deltagarna med batonger och förde till slut bort hälften av dem. De sitter nu bakom lås och bom på okänd ort.

Studerandenas föräldrar tvingades sedan att ta sig till Huizhou. De måste delta i lektioner som går ut på att visa dem hur de ska uppfostra sina barn i fortsättningen.

Studerandena hade förargat det styrande kommunistpartiet genom att ta sig till Huizhou för att hjälpa arbetare att grunda en obunden fackförening.

Bara en fackförening tillåts i Kina: Partiets

Studerandena kom från flera universitet i olika delar av landet.

I Kina finns det bara en tillåten fackförening. Den är underställd partiet, och vanligen gör den inget för att stöda arbetarna i konflikter med arbetsgivarna.

- I Kina kan arbetarna inte vända sig till någon instans för att få hjälp. Därför bryter det ofta ut våldsamheter när det uppstår tvister, konstaterar Leung Kwok-hung som är en av de ledande förkämparna för arbetarnas sak i Hongkong.

 Den förra parlamentsledamoten Leung Kwok-hung, en äldre man med långt gråsvart hår klädd i t-skjorta med norkoreas flagga, sitter i ett arbetsrum med ett rött plakat i bakgrunden och böcker på hög överallt.
Den förra parlamentsledamoten Leung Kwok-hung har kämpat för arbetarnas sak hela sitt vuxna liv. Nu är han glad över att unga kineser har börjat följa hans exempel. Den förra parlamentsledamoten Leung Kwok-hung, en äldre man med långt gråsvart hår klädd i t-skjorta med norkoreas flagga, sitter i ett arbetsrum med ett rött plakat i bakgrunden och böcker på hög överallt. Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,arbetare,fackföreningar,studerande

Studerandena började anlända till Huizhou efter att de fick höra att säkerhetsvakter hade misshandlat arbetare som deltog i en strejk i en av de talrika fabrikerna.

Strejkarna krävde bland annat att deras arbetsgivare slutar att fördröja utbetalningen av deras löner.

- Lönerna har blivit så pass skäliga att arbetarna nuförtiden sällan strejkar för att få löneförhöjningar. I stället finns det företag som inte i tid och ibland inte alls betalar personalens löner, förklarar Leung.

I synnerhet i de utvecklade kustlandskapen är arbetarna nuförtiden i regel medvetna om sina rättigheter. De är också villiga att stå på sig, så strejker har blivit vanliga.

Blåklädda kinesiska fabriksarbetare med munskydd sitter i rad och jobbar
Fabriksarbetarnas löner har höjts betydligt under de senaste åren. Många företag behandlar ändå sina anställda dåligt, och strejker är vanliga. Blåklädda kinesiska fabriksarbetare med munskydd sitter i rad och jobbar Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,arbetare,fackföreningar,studerande

"Massakern i Peking avskräckte studerande"

Leung är glatt överraskad över att en del studerande nu har gått in för att stöda arbetarna.

Studerandena i Kina har länge varit kända för att vara politiskt totalt passiva.

- Massakern i Peking avskräckte studerandena från att ha att göra med politik. Nu verkar det igen finnas studerande som är villiga att ta risker, säger Leung.

Hundratals studerande och andra civilpersoner dödades när soldater öppnade eld mot obeväpnade demonstranter i centrum av huvudstaden år 1989. Tiotusentals studerande hade då deltagit i protester mot den alltomfattande korruptionen, och de krävde också en övergång till demokrati.

Kommunistpartiet förmodas nu gå in för att förhindra att det uppstår ett samarbete mellan studerande och fackföreningsaktivister. Ett sådant samarbete har inte existerat sedan år 1989 då också arbetare deltog i demonstrationerna i Peking.

En arbetare ligger på en hög av tryckeriprodukter och sover med benen dinglande
Utpumpade arbetare använder ofta minst hälften av sina lunchpauser till att sova. De här männen jobbar i ett tryckeri i Hongkongs grannstad Shenzhen. En arbetare ligger på en hög av tryckeriprodukter och sover med benen dinglande Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,arbetare,fackföreningar,studerande

Kommunistpartiet vill kontrollera allt som pågår i samhället. På arbetsplatserna gör partiet det genom att se till att den tillåtna fackföreningen inte får några konkurrenter.

Studerandena i Huizhou har nu fått erfara att obundna fackföreningar därför är ett rött skynke för partiet. För dem kan följderna visa sig vara tragiskt allvarliga.

Björn Ådahl/Hongkong